Södergren: ”Konstig att inte alla blir dömda”

Uppdaterad
Publicerad

Anders Södergren blev sjua i den femmil på OS i Sotji där Alexander Legkov vann.

Nu, efter Legkovs avstängning, blir han uppflyttad till en sjätteplats men det är inte det han tänker på just nu.

– Det är konstigt om det bara är de två som blir dömda eftersom det är systematiskt fusk som bevisats. Men självklart är det ju så att har man fuskat så är det jättebra att man åker dit, säger Södergren.

Södergren har tävlat mot Legkov under många tuffa tävlingar genom åren. Efter att anklagelserna mot den ryska skidåkningen, i och med att den så kallade McLaren-rapporten kom ut, så har Södergren haft sina onda aningar vad gäller Legkov.

– Man har ju förstått att det varit något som inte gått rätt till efter den här McLaren-rapporten. Legkov är en man tampats med i jättemånga år och ändå gillat som person, men fuskar man så är man ju en riktig lurendrejare och en svikare, säger den svenske skidveteranen till SVT Sport.

Södergren: ”Man har ju inte fått allt på bordet än”

Det som Södergren är mest förbryllad över är att inte fler ryska åkare döms. Det var ytterligare fyra åkare (Julia Ivanova, Evgenia Shapovalova, Alexey Petukhov och Maxim Vylegzhanin) som i fjol tillfälligt stängdes av.

– Enligt det man hört och sett i filmen (Netflix dokumentär om ryska dopningen) så är det ju hela laget som fuskat. Man har ju inte fått allt på bordet än så man har ju ingen aning om varför bara Belov och Legkov är dömda.

”Inte första gången man blir besviken”

Han är ändå tacksam att det nu blir en dom.

– Det är ju bra att fuskarna känner sig jagade. Har man fuskat är det ju jättebra att man åker dit, och det visar att systemet fungerar.

– Men det är skittråkigt att det fuskats och skadan är ju liksom redan skedd för de aktiva som var med. Även om han tappar sin placering har ju han påverkat loppet så att det förmodligen hade blivit lite annorlunda.

Du har själv lagt av men hur känns det när du får höra det här nu?

– Det är ju inte första gången man blir besviken, säger Södergren som varit med om tidigare dopningsavstängningar av skidlöpare som han tävlat mot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.