Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linn Sömskar höll undan och säkrade IFK Umeås SM-guld. Foto: SVT

Linn Sömskar gav Umeå stafettguldet

Uppdaterad
Publicerad

Linn Sömskar följde upp gårdagens guld på 15 km med att föra IFK Umeå till stafettguld i SM-veckan över 3x5 km klassiskt. Hon satte full fart direkt på sin avslutande sträcka och gav aldrig Sofia Henrikssons Piteå en chans.

– Det känns bra att ta tillbaka tronen, säger Sömskar.

Segergesten kom på höjden inför stadionområdet och det blev kramkalas med Magdalena Nilsson och Elina Rönnlund i målfållan.

– Jag prövade att dra på och fick se vad som hände. Visste att Sofia skulle få känna på samma motvind. Jag försökte bara ha fokus framåt, säger Sömskar till SVT Sport.

Elina Rönnlund fixade viktiga sekunder

Inför den andra växlingen ryckte IFK Umeås Elina Rönnlund från Piteås Lisa Vinsa och gav gårdagens vinnare Linn Sömskar fem sekunders ledning på slutsträckan i det kraftiga snöfallet på ett mulet Billingen i Skövde.

– Jag försökte samla kraft till den sista backen där jag visste att det skulle bli körning, säger Elina Rönnlund om rycket som gav de viktiga sekunderna för Sömskar.

Ny medalj för Sofia Henriksson

Henriksson tog brons i gårdagens 15 km.

– Det var ett retligt nära motstånd men Linn tänkte nog likadant så det blev tufft. Det hade varit en väldig fördel att få komma in i rygg men Linn var för stark, säger Sofia Henriksson, vars Piteå vann stafetten förra året.

Anna Dyvik, tvåa i gårdagens 15 km, i IFK Mora fick ge sig ut 1.11 efter täten och hade bronspengen i ett fast grepp men siktade på mer. 

– Jag gick väldigt hårt och hoppades få syn på någon men det blev inte så och det var lite oinspirerande. Bronset känns i alla fall bra, säger Dyvik.

Resultat 3x5 km klassiskt, SM i Skövde:

1) IFK Umeå (Magdalena Nilsson, Elina Rönnlund, Linn Sömskar) 39.46,0

2) Piteå Elit (Lisa Ingesson, Lisa Vinsa, Sofia Henriksson) + 15,5

3) IFK Mora (Emma Björklund, Emma Lindberg, Anna Dyvik) + 1.41,7

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.