Jonas Peterson fick sparken efter bara fyra månader som landslagschef. Foto: Bildbyrån

Sparkade landslagschefen: ”Fick höra att jag lyssnade för mycket på åkarna”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra månader, så lång tid fick Jonas Peterson som landslagschef för längdlandslaget. I Borås tidning vittnar han om en osund och komplicerad kultur inom förbundet och talar ut om det som gjorde att han fick lämna sin post.

– I mitt tycke handlar det mer om viljan att förändras som organisation, säger han till tidningen.

Jonas Peterson klev in som landslagschef efter att Rikard Grip lämnade skidförbundet efter nio år.

Men Peterson blev inte långvarig – redan i augusti blev det känt att han fick lämna, efter bara 143 dagar på posten. För Borås tidning berättar han att avskedet kom plötsligt och helt oväntat. Peterson menar att förbundsdirektören Ola Strömberg ansåg att han lyssnat för mycket på åkarna och inte förankrat sina beslut tillräckligt väl.

– Jag var tvungen att fatta vissa tuffa beslut men det var ju mitt uppdrag. Det är inte alltid bekvämt, det är det aldrig när man är ansvarig för en organisation, säger han till tidningen.

Enligt Peterson ville längdchefen Johan Sares att han skulle driva igenom förändringar. Något han förstod skulle bli en utmaning i en organisation som han beskriver som väldigt, väldigt speciell.

Åkarna hade riktat tydlig kritik mot vallateamet och Peterson säger att han fokus var att skapa en miljö så att åkarna kunde prestera så bra som möjligt. 

– Levererar inte åkarna så behövs inte resten av organisationen. Det drev jag rätt hårt och det är en av två huvudpunkter jag har fått höra efteråt – ”du lyssnade för mycket på åkarna”. Men vem ska vi lyssna på om vi inte lyssnar på dem?

”Handlar om viljan att förändras”

När vallachefen Urban Nilsson slutade, och Peterson valde att inte förlänga två av vallarnas avtal beskriver han att stämningen blev allt sämre. Han ville dock ha in ny energi och kompetens, men förstår att beslutet skakade deras organisation. Just händelserna kring vallateamet lyfter han som en anledning till att han sedan fick lämna jobbet, även om han poängterar för tidningen att bilden är större och mer komplicerad.

– I mitt tycke handlar det mer om viljan att förändras som organisation. Ska vi våga även om alla inte är överens? Som jag ser det är det mycket en ledningsfråga – hur öppna är vi, vilka beslut vågar vi ta, vem är det som styr egentligen?

Han beskriver en organisation med kopplingar kors och tvärs, ”ibland mer lik en familj än ett traditionellt företag”. I efterhand menar han att han funderat över om han skulle ha spelat spelet. Men Peterson poängterar att det finns en grundkultur inom förbundet som är en utmaning.

Kritiken mot ledarskapet inom förbundet kommer från flera håll, och har lyfts upp flera gånger. Peterson har framfört både till Ola Strömberg och skidförbundets ordförande Karin Mattsson.

För Jonas Peterson blev det en stor sorg, men han berättar att han fått stöd från åkarna – något som mildrat sorgen.

Förbundsdirektören Ola Strömberg har tidigare sagt så här:

– Vi hade för många olikheter och då bestämde vi att gå skilda vägar.

SE MER: Stina Nilsson om kaoset i landslaget: ”Det har varit ett turbulent år” (25 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.