Nilsson jämförs med Shiffrin efter ny vinst: ”Defilering deluxe”

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson vann fristilssprinten överlägset i schweiziska Val Müstair när Tour de Skis tredje etapp avgjordes.
– Det är Shiffrin-grejer, det är defilering deluxe, säger Johanna Ojala när hon ska hitta jämförelser till Nilssons överlägsenhet i sprint just nu.

– Jag är väldigt nöjd och det var roligt. Det här passade mig ännu bättre än i Toblach eftersom jag trivs med långa banor, tuffa backar och hög höjd, säger Nilsson som hade en perfekt dag från vinsten i kvalet.

Dagens fyra insatser slutade i fyra vinster: prologen, kvarten, semin och finalen.

– Jag gillar att behöva tänka när jag får köra med mjölksyra i benen och prövade olika taktiker att ta mig om. Det blev en dubbeleeffekt när jag såg att andra fick slita så. Jag var trött men kunde ta energi från de andra, funderar Nilsson.

Efter mållinjen blev Nilsson påkörd och nedmejad av trötta konkurrenter, Sophie Caldwell blev tvåa efter målfoto med Jessica Diggins, innan hon kunde resa sig med ett leende efter att ha vunnit med hela 2,27, trots avstannande.

Fick dra finalen från start

I finalen visste konkurrenterna Nilssons taktik, så hon släpptes upp och drog i ett måttligt tempo. På det andra varvet började hon busköra redan i den flacken innan den branta backen där hon satte in det avgörande rycket och vann överlägset.

I semin lekte hon med konkurrenterna i den sista tvärbranta backen och skaffade sig en stor lucka.

– Hon är galet överlägsen, när hon väljer att gå är övriga som parkerade, sade Anders Blomquist efter semin.

Nilsson valde en annan taktik i kvartsfinalen, än i Toblach där hon körde brutalt hårt från start i alla lopp, där hon gick ut avvaktande och lade sig som femma med lucka fram. Inför den branta klätterbacken avancerade hon och tryckte sedan till i backen och ingen konkurrent kunde följa i solskenet i Dario Colognas hemby.

Nilsson var snabbast från start i dag och vann prologen, den första hon vunnit i år, efter idel tredjeplatser.

Ingemarsdotter trampade vatten

– I brantbacken trampade jag vatten, säger Ida Ingemarsdotter efter att ha nått semifinalen där hon blev sexa och sist i den första, där även Stina Nilsson körde.

Det var en mycket tuff sprint med tider på runt 3.30, en dryg minut längre än normalt, och banan hade flera tuffa backar och ett par kullar och ett hopp inbyggt. Detta på hög höjd, 1 700 meter över havet. 

Nilsson har sagt att hon kommer att bryta touren efter fyra etapper. Masstarten över 10 km klassiskt i Oberstdorf, Tyskland, i morgon blir troligen hennes sista insats.

– Jag är långt ner i totalen ändå men ser fram emot masstarten i morgon, säger Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer