Stina Nilsson historisk – säkrade sprintcupen

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson blev i dag historisk när hon säkrade segern i sprintcupen. Därmed blev hon den första svenska kvinnan att knipa en titel i världscupen.

Inför dagens tävling i Québec ledde Stina Nilsson sprintcupen med 33 poäng före Maiken Caspersen Falla. Och efter att ha valt att gå i samma kvartsfinal som Falla visade hon sin klass och defilerade över mållinjen.

Kvartsfinalsegern innebar att hon säkrade de poäng som behövdes för att säkra titeln. Till slut vann hon tävlingen knappt före tvåan Maja Dahlqvist. Trea blev Jonna Sundling. Den fjärde svenskan i final, Frida Karlsson, slutade femma.

Därmed blir Nilsson den första svenska kvinnan att vinna en cup i världscupen. De två senaste säsongerna har Nilsson varit tvåa, båda gångerna bakom just Caspersen Falla.

– Det var väldigt väldigt fint. Jag visste vad som stod på spel. Jag var väldigt fokuserad på uppgiften i dag och är glad över att jag fick vinna, säger hon till NRK.

– Det är fint. Jag har inte velat räkna på det, för det har betytt så mycket för mig. Jag har inte velat ha det i mina tankar.

Hur känns det att slå svensk längdskidshistoria?

– Det känns fint att vara den första.

Fakta: Senaste vinnarna av sprintcupen

Damer:

2018–2019: Stina Nilsson, Sverige

2017–2018: Maiken Caspersen Falla, Norge

2016–2017: Maiken Caspersen Falla

2015–2016: Maiken Caspersen Falla

2014–2015: Marit Björgen, Norge

2013–2014: Kikkan Randall, USA

2012–2013: Kikkan Randall

2011–2012: Kikkan Randall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.