Arkivbild. Linn Svahn. Foto: TT

Sprintgiganten Linn Svahn vann sprinten i Tour de Ski

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en svensk succé i sprinten i Tour de Ski.

Sprintgiganten Linn Svahn vann, Maja Dahlqvist tvåa och Emma Ribom trea. 

–  Alltså förlåt, men det är så jäkla kul, säger Svahn till SVT Sport.

Efter att kvartsfinalerna och semifinalerna var körda var tre svenskor klara för sprintfinal – Linn Svahn, Maja Dahlqvist och Emma Ribom.

Och exakt i den ordningen slutade sprintfinalen i Val di Fiemme. Storfavoriten i dag, Svahn, gjorde ingen besviken när hon körde först över mållinjen. Inte nog med det – Dahlqvist blev tvåa och Ribom trea.

Tour de Ski

– Det var bara för häftigt, säger Anders Blomquist i SVT:s sändning.

”Nu kör vi för en trippel”

När SVT Sport pratar med vinnaren Svahn efteråt är hon lyrisk över trippeln.

– Jag sa till Maja inför finalen: ”Hörru nu går vi för en trippel igen. Vi kommer sätta skräck i konkurrenterna inför VM med tripplar i båda sprintarna”, säger hon och fortsätter.

– Det är så mäktigt att vända sig om och vara nöjd med sin egen insats och sen att känna att de andra gör det så himla bra – det är helt galet. Det är idrottsglädje på högsta nivå.

”Jag är trygg med att åka sprint”

Linn Svahn som inledde Tour de Ski med att vinna de två första etapperna, sprint och masstart i Val Müstair, tog i dag sin tredje etappseger.

– Jag är väldigt trygg med att åka sprint men jag måste vara ödmjuk, allt kan hända så det gäller att göra varje steg rätt, påpekar Svahn.

Emma Ribom, tog i och med tredjeplatsen i sprinten, sin första pallplats i världscupen.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse att få kliva upp på världscuppallen. Det har jag drömt om sedan jag var liten, säger hon.

Anmärkningsvärt var att amerikanskan Jessica Diggings som leder den totala touren aldrig nådde final, inte heller tvåan, ryskan Julija Stupak.

KLIPP: Hör Linn Svahns glädje efter trippeln i sprinten:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet