Historiskt VM-guld till Sverige efter jättedrama

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson hade ett superdrama med Therese Johaug och förde Sverige till det första VM-guldet i stafett för damer. De var samtidigt på den sista kilometern och Nilsson som var först i spåret skejtade ifrån in mot målet och drog ifrån på upploppet. Vid målet väntade de överlyckliga lagkamraterna. – Jag dör hellre än blir tvåa, säger Nilsson efter bragden.

Hon tömde sig på allt som gick och lite till. Det var en viljeinsats av sällan skådat slag i den skarpa solen i Seefeld.

– Jag mår fortfarande dåligt. Det var så tufft, det var en kamp. Jag trodde att Therese skulle vara ikapp redan på det första varvet. Jag kände att i dag dör jag hellre än blir tvåa. Jag ville helst vara tvåa utför sista backen men fick en snabb slipstream, säger Nilsson till SVT Sport.

Vid målet väntade tre blivande guldmedaljörer, som slängde sig över guldmakaren.

– När alla tre var över mig tänkte jag att jag dör. Det är så stort att få dela det med dem. Vi har kämpat så fantastiskt mycket,  säger Nilsson.

Johaug jagade ut 18,8 sekunder bakom

Nilsson såg stum ut när Johaug, som startat 18,8 sekunder bakom, var i fatt i sprintbacken en kilometer före mål men orkade hänga på och släppte sedan aldrig.

Nilsson hade världens överlägset bästa skidåkare, Therese Johaug, jagande i spåret. Dessutom vrålade ledare, lagkamrater och publik runt hela den täta banan.

– Jag blev stressad jag visste ju vem som jagade men jag visste att jag skulle kunna ha en växel till på upploppet och ville vara först in vid närmast sargen, jag hade kollat extra innan eftersom det är ett förrädiskt upplopp. Jag är så glad över att kunna vara först över mållinjen.

Nilsson var helt slut efter målgång och stupade i snön med lagkamraterna över sig. De kramades länge.

Det var även gratulationer från NRK:s kommentatorer:

– Vi får gratulera Sverige till guldet. De har pressat Norge hårt i många stafetter och äntligen, får vi ändå säga, så lyckas de vinna, säger kommentatorerna i samband med målgången.

Fyra raka silver före guldet

Sverige kom till mästerskapet med fyra raka VM-silver och slog Norge som hade fyra raka guld. Ryssland gick ifrån Tyskland och tog bronset.

– Jag hade inte ens vunnit en världscupstafett på distans så det betyder mycket, säger Nilsson.

Charlotte Kalla och Astrid Uhrenholdt Jacobsen lurpassade på varandra på den tredje sträckan. Kalla försökte vinka fram norskan inne vid stadionvarvningen utan att få gehör. I den tunga backen en kilometer före växlingen fick Kalla lucka och var 18,8 sekunder före. De var värdefulla sekunder att få för Stina Nilsson med en jagande Therese Johaug efter sig.

På den andra sträckan körde Ingvild Flugstad Östberg och Frida Karlsson stenhårt och var loss till växlingen. Östberg fick ett par meter in till växlingen.

En dryg kilometer före växlingen på den första sträckan ryckte Rysslands Julia Belorukova uppför och fick med sig Sverige med Ebba Andersson och Norge med Heidi Weng.  De hade en lucka på sju sekunder ner till Tyskland och Victoria Carl.

– Jag gav det jag hade. Tyckte att jag hade betydligt bättre skidor än häromdagen, tyckte att de sög fast men det blev bättre och bättre. Jag är nöjd, säger Andersson.

Resultat i stafetten med växlingstider:

1) Sverige 55.21,0

Ebba Andersson (växlade tvåa): 14.43,7)

Frida Karlsson (2): 29.12,4)

Charlotte Kalla (1): 42.13,1)

Stina Nilsson (1): 55.21,0)

2) Norge +3,1

Heidi Weng (3): 14.44,1)

Ingvild F Östberg (1): 29.11.0)

Astrid U Jacobsen (2): 42.31,9)

Therese Johaug (2): 55.24,1)

3) Ryssland + 2.03,8

Julia Belorukova (1): 14.43,5)

Anastasia Sedova (4): 29.23,0)

Anna Netjaevskaja (3): 43.32,3)

Natalija Neprjajeva (3): 57.24,8)

Fördjupade resultat:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.