Svensk pallplats efter superspurt

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Maja Dahlqvist stod för ett jätteryck i slutspurten och tog sig förbi Ryssland – med en hundradel, och kom trea i stafetten i Lahtis där Norge segrade.

– Det blev lite på håret att jag skulle hinna om, men jag hann precis, säger Maja Dahlqvist.

Sveriges lag med Charlotte Kalla, Frida Karlsson, Rebecca Öhrn och Maja Dahlqvist slutade trea i damernas stafett i Lahtis.

Maja Dahlqvist avslutade med att ta sig förbi Ryssland och knep en pallplats. 

– Det blev lite på håret att jag skulle hinna om, men jag hann precis, säger Maja Dahlqvist.

Det svenska laget saknade den för tillfället bästa svenska åkaren, Ebba Andersson, som istället valde att satsa på U23 i tyska Oberwiesenthal. Först ut i spåret var Charlotte Kalla som körde en godkänd första sträcka och växlade till Frida Karlsson som var trea efter ledande Finland och tvåan Norge (+5,5).

– Det var tufft. En tuff bana, speciellt när man går ut på andra varvet, där borta vid skogen fick jag ligga i lite, sa Charlotte Kalla till SVT Sport efter sin sträcka.

Frida Karlsson gick in på rygg på Ingvild Flugstad Östberg direkt efter växlingen och hennes sträcka var stark, där hon tog sig förbi finskan Niskanen. Men vid växlingen låg hon bakom, men hon var bara 1,1 sekunder efter när Rebecca Öhrn tog över. Där och då hade Sverige 31,1 sekunder ner till fyran Ryssland – och en pallplats såg ljus ut.

– Frida Karlsson gör det här väldigt bra, sa SVT:s skidexpert Mathias Fredriksson.

Weng höll undan

Norges tredje sträcka med Therese Johaug kunde väl bara sluta på ett sätt – hon drog planenligt ifrån och skapade en stor lucka vid tredje växlingen och hade 29 sekunder till Finland. Sverige hade tappat och Maja Dahlqvist var fyra vid sista sträckan, dryga sekunden till trean Ryssland.

Sista norska sträckan åkte Heidi Weng som höll undan till norsk seger.

Maja Dahlqvist stod för en superspurt i slutet där hon tog sig in i mål precis framför ryskan, en hundradel före.

– Hon bet sig fast där. Det kändes som hon fick jobba hårt och som hon aldrig skulle släppa det. Hon är extremt snabb, säger Mathias Fredriksson.

Finland slutade tvåa, +30.3 efter överlägsna Norge.

KLIPP: Laget hyllar Dahlqvist ”Med Maja i en stafett är man garanterad pallplats” (01 mars 2020)

Pallplatserna i damernas stafett

1) Norge (Tiril Udnes Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug, Heid Weng), 50.04,8 minuter

2) Finland (Johanna Mätintalo, Kerttu Niskanen, Laura Mononen, Krista Pärmäkoski), + 30,3 sekunder

3) Sverige (Charlotte Kalla, Frida Karlsson, Rebecca Öhrn, Maja Dahlqvist), + 1.55,2 minuter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.