Foto: Bildbyrån

Stafetterna kan strykas från OS-programmet

Uppdaterad
Publicerad

Dam- och herrstafetterna kan strykas till 2026 – och istället ersättas av mixedstafett.

Fis bekräftar att det förekommer diskussioner.

– Det har varit en diskussion i en arbetsgrupp för att se var vi ska gå, säger Fis tävlingsdirektör Pierre Mignerey till TT.

För första gången någonsin genomfördes en mixedstafett, där damer och herrar tävlar med varandra, i längdskidor på söndagen i Falun.

Framöver kan vi få se mixedstafett även på OS 2026. Fis tävlingsdirektör på längdsidan, Pierre Mignerey, bekräftar att det förekommer diskussioner att ersätta de traditionella stafetterna med mixedstafett i kommande mästerskap:

– Det har varit en diskussion i en arbetsgrupp för att se var vi ska gå. Det har inte startats någon process för att ta bort de traditionella stafetterna. Det finns inget att vara orolig för. Processen har inte startat och de aktiva kommer att vara inkluderade i den diskussionen, säger Mignerey till TT och fortsätter.

– Vi kommer att fortsätta diskussionerna. Dagens test av mixedstafetten var viktig. Det är svårt att veta åt vilket håll vi ska gå. Vi får prata mer om det.

”Kommer lobba för att de ska vara kvar”

Den svenska längdchefen Anders Byström tycker att dagens mixedstafett var lyckad.

– Jag tycker det var jätteroligt att se på. Det är många som hört av sig och sagt att det var spännande så jag tror vi kommer få se mer av det här, säger Byström till SVT Sport.

Men han hoppas samtidigt att de klassiska dam- och herrstafetterna körs även i framtiden.

– Det har pratats om det tidigare. Det har varit ganska få lag på mästerskap och blir inte tillräckligt många för att det ska vara intressant. Men jag tycker det blir är att ta bort stafetten då det är en traditionsrik gren som Sverige varit bra på i många år.

Är de klassiska stafetterna i fara tror du?

– Nej, det tror jag inte. Jag kommer att lobba för att stafetterna ska vara kvar där jag sitter i Fis-kommittén. Men är det många andra som vill ha bort den så måste den ersättas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.