Stinas plan för Tour de Ski – kommer hoppa av: ”Lätt att säga nu”

Uppdaterad
Publicerad

När Charlotte Kalla och Ebba Andersson saknas i Tour de Ski var Stina Nilssons besked att hon deltar glädjande för de svenska skidfansen. Men nu berättar sprintstjärnan att hon bara kommer att köra de fyra första etapperna.
– Det är lätt att säga nu, och det säger jag nu. Men ändras min magkänsla då får vi väl se, säger Nilsson till SVT Sport.

För två år sedan vann Stina Nilsson fyra etapper i Tour de Ski och blev trea totalt. Men inför den här säsongen var hon tidigt inne på att stå över touren helt och istället lägga fokus på träning inför VM.

Men när den svenska truppen presenterades fanns 25-åringens namn trots allt med.

– Det har varit mycket magkänsla. Jag fick en känsla i Davos att jag var väldigt tävlingssugen, mina planer är inte skrivna i sten, berättar Nilsson när SVT Sport träffar henne i italienska Toblach, där de två första etapperna av Tour de Ski körs.

Men när touren avgörs med den sista tuffa klättringen uppför slalombacken i Val di Fiemme, då kommer Stina Nilsson inte finnas med.

– Min plan är att köra det fyra första etapperna.

Varför inte hela touren?

– Tanken då är att jag vill ha det här lugnet när jag kommer hem, en bra träningsvecka i lugn och ro. Plus att jag inte vill stå över Dresden och Otepää.

Så om det skulle gå jättebra i början, då kommer du ändå hoppa av efter fyra etapper?

– Alltså, det är lätt att säga nu, och det säger jag nu. Men ändras min magkänsla då får vi se. Men som det känns nu kommer det krävas ganska mycket för att min magkänsla ska ändras.

Den 13:e upplagan av Tour de Ski inleds med sprint i fristil på en bana Stina Nilsson har lite erfarenhet av.

– Det är en varvbana, jag tenderar att gillar varvbanor. Men jag har bara gått här i Toblach en gång, så det jag bli spännande att se hur den passar mig. Jag tror att om jag har en bra dag så kan den passa mig.

– Viktigast för mig blir nog att hitta ett lugn och inte stressas av att det är åkare runt omkring mig. Det är som sagt en varvbana, så jag tror att det kommer finnas luckor på varv två.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer