Per-Ola Andersson och Ebba Andersson. Foto: Bildbyrån

Stjärnans dröm: Få med sig pappa till OS

Uppdaterad
Publicerad

Skidstjärnan Ebba Andersson drömmer om att få med sin pappa och tränare Per-Ola Andersson till OS i Peking.

– I en drömvärld skulle jag vilja ha med honom, säger Ebba Andersson och avslöjar samtidigt varför hon är så aktiv i sociala medier.

Per-Ola Andersson är pappa och tränare till Ebba Andersson. En tränarlösning hon är ensam om i skidlandslaget och som är ovanlig i övriga längdskidvärlden.

Han är före detta tävlingsåkare och utbildad tränare på skidgymnasiet i Sollefteå. Ebba Andersson berättar hur viktigt det är för henne att ha sin pappa som tränare:

– Jag tycker det är en tillgång, annars hade jag inte valt att ha det på det här sättet. Han känner mig väldigt mycket på ett djupt plan, vilket gör att vi har en väldigt bra transparens mot varandra.

Optimalt samarbete

TT: Är det bara positivt att ha sin pappa som tränare. Finns inte risken att missa externa inspel kring träningen?

– Just nu ser jag inga hinder. Jag kan inte sitta här och svara på om hur det varit att ha haft tränarlösningen på ett annat sätt. Jag vet inget annat. Jag har haft pappa som tränare sedan jag slutade gymnasiet. Annars tror jag inte jag haft den här utvecklingen som skidåkare.

Ebba Andersson har daglig kontakt med sin pappa, både på hemmaplan och på landslagslägret.

– Det innebär inte att jag har munnen stängd mot landslagstränarna. Stefan Thomson är bland annat ansvarig för min styrketräning. Där bollar jag mycket med honom.

Även Per-Ola Andersson ser flera fördelar med att träna sin dotter:

– Jag känner henne mer väl än alla andra. Det räcker med att bara titta på henne eller höra hennes röst så förstår jag om allt är bra eller mindre bra, säger han.

Viktigt att tänka på

Samtidigt erkänner han att det finns en sak som är extra viktigt och tänka på när man är pappa och tränare:

– Det är att kunna skilja på när hon är aktiv och när hon är mitt barn.

TT: Stavhopparen Armand Duplantis lyckades få med sin pappa Greg och mamma Helena som personligt tränarstöd under OS i Tokyo, trots pandemin. Skulle det vara omöjligt att du gör detsamma med din pappa i Peking?

– Nu väcktes en idé. Det är något som jag inte funderat eller reflekterat över förrän nu. Jag får överväga om det är en fråga värd att kämpa för. Samtidigt kommer det att vara mycket restriktioner i Kina och han befinner sig bara ett samtal bort, säger Ebba Andersson.

”Begränsat antal”

Landslagschefen Anders Byström förklarar varför det skulle vara en svår lösning inom skidlandslaget, trots att det gått bra i friidrottslandslaget:

– Vi har väldigt begränsat antal ackrediteringar och det skulle bli väldigt svårt att få med alla privata tränare. Friidrottarna har inga landslagstränare utan bara privata tränare, antar jag. Skidåkarna kan ändå ha kontakt med sina tränare genom telefon.

Aktiv i sociala medier

Annars ser Ebba Andersson ut att trivas med livet. Det syns bland annat i sociala medier där hon varit mycket aktiv den senaste tiden.

– Jag har lagt visst krut på sociala medier eftersom det ger förutsättningar att kunna hålla på med det här. När man tänker hur samhället utvecklas så har sociala medier en stark position i samhället kopplat till sponsorskap. Detta är en ekonomisk vinning. Det ska man inte sticka under stol med.

KLIPP: Ebba Andersson om bråket i landslaget

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Byström och Ebba Andersson om bearbetningarna efter kraschen. Foto: Bildbyrån/SVT

Armand Duplantis, stavhopp

Pappa Greg, före detta stavhoppare, är tekniktränare och mamma Helena ansvarar för fysträningen. Utsågs till årets svenska tränare 2020.

Anja Pärson, alpint

Hade under en stor del av karriären pappa Anders som tränare. Men efter OS 2010 avslutades samarbetet. ”Jag kände att jag behövde stå på egna ben”, har Anja Pärson sagt i en SVT-dokumentär.

Stefan Holm, höjdhopp

Johnny Holm fanns vid Stefans sida under hela karriären. Kramen efter OS-guldet i Aten 2004 är en klassiker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.