Foto: TT

Succéjunioren Frida Karlsson debuterar i världscupen

Publicerad

Säsongens stora mål var junior-VM i Lahtis. Så när röster höjdes om att Frida Karlsson borde få chansen i världscupen tidigare, då satt längdtalangen själv lugnt i båten. Men nu är det dags.
– Man kan ju se det här lite som en bonus. Det finns inget att förlora, bara att vinna, säger 19-åringen till SVT Sport.

Redan efter den svenska premiären i Bruksvallarna, där Frida Karlsson blev tvåa på 10 km, började det snackas om världscup. Men landslagsledningen var tydlig: Ingen världscup före junior-VM i Lahtis.

– Ja, det är klart att man hade velat åka tidigare, men jag har varit trygg i upplägget som jag har fått, säger Karlsson.

Nu kommer hon till världscupdebuten med dubbla JVM-guld, framgångar som Karlsson menar betyder mycket att ha med sig.

– Det var ju liksom mitt stora mål för säsongen. Man kan ju se det här lite som en bonus. Det finns inget att förlora, bara att vinna.

Respekt för höjden

Karlsson anlände till italienska Cogne på fredag kväll. Under lördagen fick hon kolla in banan där 10 km klassiskt ska köras.

– Det är en lite utmanande bana på sitt sätt. Alla banor är ju utmanande. Jag tror att det blir ganska mycket stakning, berättar Karlsson och fortsätter:

– Det är inte jättetuffa backar så, utan den är utmanande på så sätt att man måste jobba på de flacka partierna hela tiden.

Kan det vara en bana som passar dig?

– Ja, kanske det.

Hur tänker du att du vill lägga upp ditt lopp?

– Det är ju hög höjd också, så lite respekt ska man nog ha för det. Kanske hålla ned lite i början. Sedan får vi se hur loppet utspelar sig.

SVT1 sänder 10 kilometer klassiskt, damer, från Cogne klockan 9.45

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer