Martin Johnsrud Sundby kritisk mot nytt Tour de Ski-upplägg. Foto: Bildbyrån

Sundbys kritik mot touren: ”Som att pissa i byxorna”

Uppdaterad
Publicerad

Den norska storstjärnan Martin Johnsrud Sundby, som vunnit Tour de Ski två gånger, är kritisk mot hur tävlingen ser ut i år. Lättare och mindre belastande. Anledningen: Det mindre namnkunniga startfältet.
– Tour de Ski brukade vara charmerande, säger norrmannen.

För att få med fler stjärnor har Tour de Skis arrangörer valt att göra årets upplaga av skidtouren något mindre belastande. Alla gillar inte beslutet.

– De har gjort den snällare. Det blir lite som att pissa i byxorna. Den här produkten är skapad för att vara tuff, säger Martin Johnsrud Sundby.

Norrmannen har vunnit Tour de Ski vid två tillfällen och slutat tvåa de senaste två säsongerna. Han har inte som många andra haft någon tanke på att strunta i touren för att fokusera på VM i Seefeld i månadsskiftet februari–mars, och hoppas att det lättare tourprogrammet ska vara en tillfällig anpassning till VM.

– Tour de Ski brukade vara charmerande. Alla tourer kan inte se ut som det gör den här vintern för det är lite tråkigt.

Tour de Ski inleds med fristilssprinter på lördagen och avslutas uppför ökända Alpe Cermis den 6 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer