Foto: Bildbyrån

Sundling överlägsen i kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Jonna Sundling ser ut att ha konserverat formen från OS.

I sprintkvalet i finska Lahtis var svenskan överlägsen.

– Jag var tio sekunder efter. Det är brutalt mycket, men då är Jonna OS-mästare, säger Johanna Hagström med ett snett leende.

Alla svenska damer är vidare från sprintkvalet.

Bäst av alla var OS-mästaren Jonna Sundling, som var helt brutalt snabb i solskenet i Lahtis.

Svenskan var knappa sju sekunder bättre än tvåan Jessie Diggins. Där bakom placerade sig Maja Dahlqvist, sexa, Johanna Hagström, nia, Moa Olsson, elva, Emma Ribom, 16, och Anna Dyvik, 19, blev alla utan några som helst konstigheter klara kvartsfinaler.

– Det var bra. Tuff bana, men Jonna var brutalt stark. Jag kände det. Förhoppningsvis är det här ett uppvaknande till kvalet sen. Jag var tio sekunder efter. Det är brutalt mycket, men då är Jonna OS-mästare. Det är inte vem som helst liksom, säger Johanna Hagström.

Maja Dahlqvist var inte helt nöjd efter sitt kval.

– Jag tycker det kändes ganska segt. Jag är glad att jag är så pass högt upp ändå. Jag behövde chocka igång kroppen litegrann.

Sundling passerade den mixade zonen utan att stanna.

Lucas Chanavat vann herrkvalet före Johannes Kläbo. Calle Halfvarsson och Karl-Johan Westberg var båda två utanför topp 30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.