Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tränarens ord om Sundling: ”Får tänka alternativt” Foto: TT Nyhetsbyrån

Sundlings besked – gips i fyra veckor

Uppdaterad
Publicerad

Jonna Sundling föll i sprintpremiären i Gällivare.

Nu kommer besked om att svenskan tvingas ha handen gipsad i fyra veckor.

– Planerad gipstid är nu fyra veckor där en ny klinisk bedömning ska göras efter 2 veckor, säger läkaren Jan Wall i ett pressmeddelande.

Jonna Sundling fick en mardrömsstart på säsongen när hon föll i sprinttävlingen i Gällivare i helgen. Hon skadade vänsterhanden och fördes akut till sjukhus. Efter första röntgen kom dock lugnande besked om att det inte rörde sig om någon fraktur.

Nu kommer landslaget med nya besked om att det rör sig om en ligamentsskada, som resulterar i att Sundling tvingas gå gipsad i fyra veckor.

─ Man fann där ett ligament som slitits av vid fallet i Gällivare. Ingen skelettskada. Efter noggrant övervägande är beslutet gipsning och konservativ behandling, enligt Jan Wall som är medicinskt ansvarig för svenska längdlandslaget. Planerad gipstid är nu fyra veckor där en ny klinisk bedömning ska göras efter 2 veckor, säger läkaren Jan Wall i ett pressmeddelande.

”Finns bara en väg, och den är framåt”

Världscupen har premiär till helgen i Ruka. Hur många tävlingar Sundling kommer att missa är ännu oklart.

─ Det finns bara en väg, och den är framåt. Jag kommer att kunna göra mycket alternativ träning och känner mig lugn i det. Jag spekulerar inte i när jag kan börja tävla igen. Det visar sig, säger Jonna Sundling.

26-åringen som tog dubbla VM-guld i Oberstdorf tidigare i år, säger att hon hämtar inspiration av Sarah Sjöström som tog sig tillbaka efter sin armbågsskada och tog OS-silver i Tokyo.

Enligt damtränaren Stefan Thomson finns bra erfarenhet i teamet kring sådana här typer av skador.

– Sedan har det sin läkningstid och vi kommer behöva låta det läka och mobilisera i skadeområdet. Första tiden ska det inte få röras någonting i området, säger han till SVT Sport.

Kommer hon kunna träna under tiden?

– Ja, det är ju isolerat i tummen, hon är frisk och fräsch i övrigt. Vi kanske kommer att behöva tänka alternativt i början och se utanför boxen för att bibehålla den fysiska statusen så bra som möjligt, säger Thomson.

– Hon kommer kunna vara lite på skidor, sedan om det blir någon stav i början får vi se. Hon kommer inte frångå skidåkningen helt.

Stora förhoppningar om OS

Landslagsläkaren Jan Wall menar att Sundlings skada är ganska ovanlig. Han tydliggör att man kommer att ta av gipset efter två veckor och göra en utvärdering. Men han räknar med att läkningstiden till slut blir fyra veckor totalt.

Kommer hon kunna åka på OS?

– Det har jag stora förhoppningar om, säger Wall till SVT Sport.

Är det något som talar emot att hon kommer kunna göra det?

– Om det skulle inträffa någonting, förstås. Men det är därför vi försöker hålla koll på att gipset sitter bra. Vissa saker behöver man behandla konservativt och andra behöver man operera. Det här har vi bedömt att vi kan behandla med gips och konservativ behandling.

Finns det en risk att det till slut behövs en operation?

– I dag ser jag inte det.

KLIPP: Här tränar Sundling med en stav (21 november 2021)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här tränar Sundling med en stav Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.