Svenska vallachefen om fusket i Falun: ”Går inte att upptäcka”

Uppdaterad
Publicerad

Ett antal åkare använde sig av förbjuden valla under tävlingarna i Falun förra helgen. Enligt den svenska vallachefen Petter Myhlback är det omöjligt att upptäcka om någon använder sig av den förbjudna vallan.

Under Skandinaviska Cupen i Falun uppdagades det att ett antal åkare använt sig av förbjuden valla, C8-produkter som är fluorbaserad valla och som numer är förbjudet att använda och sälja i EU/EES.

Svenska vallachefen Petter Myhlback blir inte förvånad över att det skett.

– Nej, det blir jag inte, eftersom att jag vet att vallorna finns ute i skidboxar i hela skidvärlden. Jag blir inte förvånad men jag tar ett jätteavstånd ifrån det och kan garantera att det inte finns några sådana produkter i den verksamhet jag ansvarar för.

”Går inte att upptäcka”

Myhlback vill dock inte kalla det fusk, då han anser att det inte är något man får någon fördel av.

– Jag vill hellre kalla det ett lagbrott. Det är en olaglig handling man gör, och det är ännu allvarligare. Det är en EU-lagstiftning och det är rent hälsofarligt. Det är enkelt, det där ska bort.

Är du orolig för att det används under världscuper?

– Jag är inte jättestressad över att folk ute på världscupen använder det. Hade det varit så att man får bättre skidor av det hade jag varit jättestressad. På OS är det till exempel ingen hjälp att använda de här gamla produkterna, de nya är bättre.

Tror du att det används under större tävlingar och mästerskap?

– Jag vet att de gamla produkterna finns kvar, sen om folk har sådan moral och är tillräckligt smarta för att inte använda det kan inte jag svara på.

– Det går egentligen inte att upptäcka det, det är ett eget ansvar.

William Poromaa, som vann både i lördags och i söndags säger så här om det som uppdagats:

– Det är klart att det är jättetråkigt, det ska inte vara så. Det är en fråga för Fis och arrangören.

KLIPP: Här tar Sundling säsongens första seger (7 januari)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.