Svenskt guld och silver i U23-VM

Uppdaterad
Publicerad

Sverige tog både guld och silver i U23-VM i Tyskland. Emma Ribom vann sprintfinalen före Johanna Hagström och Julia Kern.

– Det är mycket imponerande, säger Emma Riboms tränare Joakim Abrahamsson till SVT Sport.

Just nu pågår JVM och U23-VM i Oberwiesenthal, Tyskland.  I går vann Louise Lindström guld i JVM-sprinten – och i dag fortsatte succén.

För i sprintfinalen blev det dubbelt svenskt då Emma Ribom vann U23-guld före Johanna Hagström och Julia Kern.

– Fantastiskt, och som hon har kört hela dagen. Ribom kommer från en världscupsäsong till VM med höga förväntningar. Hon visar direkt vilken nivå hon är på. Det är mycket imponerande, säger Emma Riboms tränare Joakim Abrahamsson till SVT Sport.

Genombrott

Emma Ribom, som tävlar för Piteå Elit, har den här säsongen fått sitt definitiva genombrott. I Ski Tour blev hon bland annat näst bästa svenska med sin nionde plats.

– Det är jätteroligt att hon får lyckas. Hon är en driven tjej med en enorm träningsvila och som ständigt vill utvecklas. Riktigt kul att hon får sy ihop det.

Joakim Abrahamsson, som tidigare varit förbundskapten, har jobbat med Ribom under många år.

– Det otroligt roligt se att det går så bra då man vet hur mycket jobb hon lagt ned.

Resan till världstoppen har inte heller varit spikrak då hon sista året som junior drabbades av körtelfeber.Efter det har hon också haft många sjukdomar.

– Hon har en otrolig vilja och passion för skidsporten. Emma är verkligen målmedveten och hon har gjort det jättebra efter en tuff sjukdom, säger Joakim Abrahamsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.