Sverige kan ta nytt medaljrekord

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska medaljrekordet från ett Skid-VM är åtta medaljer från VM i Val Di Fiemme 1991. Just nu har Sverige sju medaljer från VM i Falun och det återstår två tävlingar. Dagens tremil och morgondagens femmil.

1991 tog Sverige två guld, fem silver och ett brons och slutade fyra i den totala medaljligan bakom Norge, Sovjetunionen och Österrike. Sverige ligger trea i medaljligan i Falun men kommer inte kunna gå om Norge och Tyskland i topp hur det än går, men väl ta nytt rekord i antal VM-medaljer.

– Jag tror Sverige har stora möjligheter ta nytt rekord. Jag ser både Charlotte Kalla och Johan Olsson som stora kandidater att ta medalj, säger SVT Sports expert Mathias Fredriksson.

VM i Falun

Fredriksson menar att Sverige inte bara har nya medaljchanser utan också stora guldchanser.

– Det hade varit kul med ett rekord. Det som kan ställa till är vädret men både Charlotte (Kalla) och Johan (Olsson) kan rent formmässigt vinna guld.

I rekord VM:et vann Gunde Svan guld på tremilen och Torgny Mogren plockade hem femmilen. Christer Majbäck kom tvåa på 10 km, Gunde Svan fick silver på 15 km och på femmilen. Herrarnas stafettlag hade endast Norge före sig i mål och Marie-Helen ”Billan” Westin kom tvåa efter Jelena Välbe på 10 km.

Torgny Mogren tog Sveriges enda brons då han kom trea på 10 km.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet