William Poromaa avslutade för Sverige. Foto: Bildbyrån.

Poromaa: ”Hade velat köra hem bronset till Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra sekunder från VM-medalj.

Sverige gjorde en stark insats i herrarnas stafett – där debutanten William Poromaa, 20, avslutade för Sverige.

Jag är väldigt stolt och glad, men jag hade velat köra hem ett brons till Sverige, säger han till SVT Sport.

Jag är verkligen imponerad över hur de genomför den här stafetten med kyla, lugn och taktik, säger SVT:s expert Johanna Ojala.

Jens Burman körde näst sista sträckan och växlade över till 20-årige William Poromaa som trea, runt 25 sekunder efter ledande Norge och jämsides med tvåan Frankrike.

”Visste inte vad jag skulle göra”

Poromaa var med i medaljstriden fram till 38 kilometer men fick släppa fransmannen Jules Lapierre som drog ifrån övriga fältet.

Jag var pigg i början. Det jag tyckte var svårt var att jag inte visste vad jag skulle göra riktigt. Jag ville hålla lite fart utan att köra slut mig för mycket. Jag visste att det skulle bli sista backen det gällde, och då försökte jag gå med. Men jag klarade inte riktigt det, säger han efteråt.

Hyllas

Jens Burman, som körde näst snabbast på sin tredjesträcka, hyllar Poromaa.

Jag tycker han gör det väldigt bra, han är ju debutant och det var hans första stafett. Jag är imponerad, säger Burman.

Sverige körde till slut in som fyra, fyra sekunder från bronset.

Norge vann före ryska federationen efter en duell mellan Johannes Hösflot Kläbo och Alexander Bolsjunov på den sista sträckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.