Sverige sexa i stafetten – norsk spurtseger

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en duell mellan Norge och Ryssland i stafetten.

Till slut kunde Johannes Hösflot Kläbo spurta hem segern till det norska förstalaget.

– Jag hade bra kontroll, säger Kläbo till SVT efter loppet.

Norge och Ryssland klev in med två starka lag var i herrarnas stafett. Och det var också de som gjorde upp om segern. Det var dubbelt norskt och dubbelt ryskt först in i sista bytet och de fyra åkarna som avslutade för lagen följdes åt hela sista sträckan.

I ensam majestät kom de sedan in på upploppet där det blev en spurtuppgörelse mellan Johannes Hösflot Kläbo i Norges förstalag och Sergej Ustiugov i Rysslands andralag. Kläbo drog det längsta strået och säkrade segern för Norge. Tätt följt av Rysslands andralag och Norges andralag som tog hem tredjeplatsen. Rysslands förstalag blev fyra.

I Norge var man chockade över att Kläbo utmanades så hårt. Det skilde bara två tiondelar.

– Utstiugov matchar Kläbo och det är skrämmande, säger NRK:s expert Fredrik Aukland.

Kläbo tyckte dock att han hade kontroll, bättre än vad tv-tittarna och publiken uppfattade.

– Vi hade ett par tiondelar att gå på, hela två stycken och jag hade bättre kontroll även om det var en dålig spurt. Det var skönt att få de två tiondelarna. Hoppas att han (Bolsjunov) sover dåligt i natt, säger Kläbo till SVT Sport.

Först 55 sekunder senare kom efterföljande klungan med Italien i täten. Sveriges förstalag fick nöja sig med en sjätteplats, drygt 58 sekunder efter Norge.

Sveriges andralag gick aldrig i mål eftersom att det endast bestod av tre åkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.