Jonna Sundling och Maja Dahlqvist. Foto: TT

Sverige tog VM-guld i sprintstafetten

Uppdaterad
Publicerad

Det blev svenskt VM-guld i sprintstafetten.

Maja Dahlqvist och Jonna Sundling levererade i finalen.

– Vi är superglada, säger Sundling till SVT Sport.

De svenska damerna var favoriter att vinna sprintstafetten. Många länder var uppe och utmanade – men det blev till slut en uppgörelse mellan Schweiz och Sverige – Nadine Fähndrich mot Jonna Sundling.

Väl på upploppet var Sundling urstark. Hon spurtvann VM-guldet till Sverige före Fähndrich.

– Jag tycker vi gjorde det bra. Vi hade en plan att vara offensiva och det höll hela vägen in i mål. Det var kul att lyckas med det sista varvet. Maja gjorde det bra och gav mig ett bra utgångsläge, säger Jonna Sundling till SVT Sport.

”Det var riktigt härligt”

– Det var nervigt. Båda kände att det gick bra, men man ville att de skulle släppa mer. Det var nervigt hela vägen in i mål, säger Dahlqvist.

De firade rejält efter målgången.

– Det var riktigt härligt, säger Dahlqvist och skrattar.

– Jag höll på att köra på dig, säger Sundling med ett skratt.

Det blev slovenskt brons.

Dramatisk avslutning

Det var en odramatisk final fram till slutet av Sundlings andra sträcka. Då lade hon in ett ryck och fick några meter ner till övriga.

Dahlqvist gick ut med en liten lucka ner till kvintetten bakom.

Ryska skidförbundet och Norge kom i kapp Dahlqvist. Julia Stupak var urstark och bombade på uppför – men Dahlqvist svarade. Norges Tiril Udens Weng orkade inte haka på och laget försvann och blev till slut sexa.

Stark spurt av Lampic

Schweiz och Slovenien kom bakom – samtidigt som Natalia Neprajeva inte orkade svara. Anamarija Lampic fixade brons till Slovenien efter stark spurt.

Det är Sveriges tredje VM-guld i sprintstafett genom tiderna. För två år sedan vann Maja Dahlqvist och Stina Nilsson i Seefeld. Det första guldet i sprintstafett tog Sverige i Oslo 2011, då var det Ida Ingemarsdotter och Charlotte Kalla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.