Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Therese Johaug om comebacken och vilka lopp hon planerar att köra. Foto: NRK/TT Nyhetsbyrån

Therese Johaug gör tävlingscomeback: ”Vill åka fort”

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug har öppnat för att tävla i VM 2025. Nu meddelar norskan att hon gör tävlingscomeback i Schweiz den tredje mars.

– Jag vill åka fort, det ska jag erkänna, säger Johaug till NRK.

Det är nästan två år sedan Therese Johaug senast körde ett lopp. Nu är det snart dags igen, i det 17 kilometer långa loppet ”Engadin Frauenlauf” i Schweiz den tredje mars.

– När jag har ett startnummer på bröstet, då vill jag åka fort. Det ska jag erkänna, säger Johaug.

”Ligger långt efter”

Den första maj gör 35-åringen också comeback i löpning när hon springer ”Grue halvmaraton”. Även där hoppas hon att det ska gå undan och siktar på en tid som bara fyra norskor tidigare sprungit under.

– Målet är att springa på runt 1.10, säger hon.

Tiden skulle dessutom räcka för att kvalificera sig till sommarens friidrotts-EM där kvaltiden är satt till 1.10.30.

Johaug, som vunnit 14 VM-guld, har hela tiden tränat systematiskt sedan hon la av och i januari blev det 60 träningstimmar. De senaste veckorna har hon genomfört tester för att se var hon står fysiskt.

– Svaret är att jag ligger långt efter där jag har varit. Men baserat på träningsmängden och hur det senaste året har varit så är jag nöjd.

Två saker som avgör

Johaug har tidigare öppnat för att försöka nå VM i Trondheim 2025 och säger till NRK att det är två saker som avgör om hon kommer att satsa eller inte. Det första är i vilken fysisk form hon kan komma tillbaka till och det andra om hon kommer klara av att vara borta från dottern Kristin som föddes den 17 maj förra året.

– Det betyder mycket att se hur formen är, och om det verkligen är möjligt eller inte. Och kanske mest handlar det om att testa hur samvetet känner kring att vara hemifrån också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.