Linn Svahn vann masstarten i Tour de Ski. Spurtade hem vinsten. Foto: Bildbyrån.

Svahn överraskade med att vinna masstarten

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson drog nästan hela tiden.

Linn Svahn sparade sina krafter och spurtade ifrån och vann sensationellt masstarten över 10 km klassiskt i Val Müstair.

– Det var riktigt roligt. Jag försökte hålla mig kylig de två första varven (av fyra)och inte använda så mycket energi. Sedan tänkte jag att ”jag måste vinna, jag måste vinna”, säger en strålande glad Svahn i SVT:s sändning.

Svahn känner att hon höjt grundkapaciteten till den här säsongen men är förvånad att det skulle räcka till en distansvinst i världscupen redan nu.

– Jag trodde nog inte att första segern i distans skulle komma redan nu men det var en bra start på året, säger Svahn till SVT Sport.

Tour de Ski

Hon tog inte ett skär fel i dag.

– Jag satsade högt och hade planer på att köra om täten och lade upp planen så smart som möjligt. När det var ett varv kvar kände jag att jag hade mer kvar i kroppen, säger Svahn till SVT Sport.

”Behöver tre till fem minuter i monsterbacken”

Men att kunna vinna hela touren är inte realistiskt. 

– Jag behöver nog tre till fem minuter inför monsterbacken. Den gula västen (för ledningen i touren) behåller jag så länge jag kan och får kämpa på, ler Svahn. 

Det var Svahns första vinst i ett distanslopp i världscupen. Hon smög med hela tiden och skaffade sig position när åkarna kom in på stadionområdet och sprintbanan där hon vann i går.

Drygade ut ledningen i Tour de Ski

Svahn drygade ut ledningen i Tour de Ski och har nu vunnit de två första etapperna. Dragvilliga Frida Karlsson var på väg att gå loss uppför vid flera tillfällen men blev ikappåkt utför. Hon var trea in mot målet men slutade fyra. Julia Stupak och Jessie Diggins var tvåa och trea.

– Det är så fränt och coolt. Linn Svahn åker taktiskt som om hon vore 35 år och heter Marit Björgen, säger Johanna Ojala i SVT:s Vinterstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet