Foto: Bildbyrån

Ebba Anderssons revansch – trea i fristilen

Uppdaterad
Publicerad

Inledningen såg stark ut för svenskorna i 10 kilometer fristil i Toblach men starkast var amerikanskorna Rosie Brennan och Jessica Diggins. Ebba Andersson kom in som trea.

–Jag har verkligen saknat att det går som jag vill, säger Andersson.

Efter inledningen med sprint, masstart och jaktstart i Val Müstair var det dags för Tour de Ski att fortsätta i Toblach i Italien.

Först ut var damernas 10 kilometer fristil med individuell start. Det var soligt, vindstilla och 1'200 meters höjden inte lika tryckande som 1'600 meters höjden i Val Müstair.

Tour de Ski

Goda förhållanden

Både Frida Karlsson, Ebba Andersson och Linn Svahn gick ut starkt med bra tider i första mellantiden. Men snart skulle amerikanskorna Rosie Brennan och Jessica Diggins och ryskan Yulia Stupak göra dem sällskap i topp.

Efter fem kilometer hade Svahn börjat tappa i tempo. Andersson å andra sidan, som bland annat blev utslagen i sprinten i Val Müstair, visade att hon var med och slogs i toppen.

– Jag öppnade bra men sen vet jag inte vad som hände riktigt. Det var som att jag gick på en smäll, jag var fan sämst ute i dag, säger Svahn till SVT.

Vid andra mellantiden hade Andersson passerat Karlsson med 10 sekunder och vid 8 kilometer hade avståndet växt till 17 sekunder.

Andersson gick i mål i ledning och Karlsson kom in 30 sekunder efter. Stupak gick i mål 3,5 sekunder efter Andersson och gav därmed pallplatsen till Sverige.

– Det finns fortfarande lite grann att hämta men det är många kliv framåt i dag, säger Andersson efteråt.

Brennan var 7,4 sekunder snabbare än Andersson och följdes av sin amerikanska lagkamrat Diggins som tog hem segern, 18,8 sekunder före Andersson som slutade trea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet