Kallas tränare: ”Vi bryter här”

Uppdaterad
Publicerad

Ingen Charlotte Kalla i den svenska skidlandslagstruppen till världscupen i Davos till helgen.

I stället vänder hon hem till Sundsvall för att ensam i spåret försöka hitta formen.

– Det kommer att krävas ganska högaresultat för att ta sig till OS, säger skidlandslagets damtränare Stefan Thomson till SVT.

– Som alla har sett så har Charlotte inte varit i form de första helgerna i världscupen. Då tycker vi att det är bättre att vi bryter här och hon får komma hem till Sundsvall, träna i lugn och ro och göra lite bra träning under tio dagar till att börja med, säger skidlandslagets damtränare Stefan Thomson.

Enligt Thomson är det främst Charlotte Kalla själv som står bakom beslutet att inte köra världscuptävlingarna i Davos.

– Hon känner att kroppen inte svarar som hon önskar i dagsläget och att det inte är någon mening att åka just nu i Davos. Då tycker vi att det är en bättre väg att få komma hem och träna, få en liten nystart och komma tillbaka sen.

”Visat på en betydligt högre kapacitet”

Thomson vill inte specificera vad Kalla kommer jobba extra på:

– Vi känner väl inte allt för stor oro då hon sent inför säsongen visat på bra grejer, när vi gör träningspass som visar på hög nivå. Så vi tror inte att det är så långt borta. Det är lite småjusteringar kanske, att få vara hemma och träna i lugn och ro.

– Vi har sett under hösten att hon har varit i bra form och visat på en betydligt högre kapacitet än vad hon har fått ut hittills under världscuphelgerna. Det är väl den vi vill försöka locka tillbaka. Jag tycker även att hennes första lopp i Gällivare indikerar det.

”Krävs höga resultat för att ta sig till OS”

Det är inte långt till OS i Peking, är ni oroliga?

– Så klart, i ett önskescenario hade man velat vara i en annan sits, att det hade gått bättre under de här första helgerna. Det gäller att inte tvivla på det vi har sett på försäsongen. Jag tycker inte vi har någon oro; det gäller att vara saklig och kunna fokusera på det vi kan påverka och göra det på ett bra sätt.

Vilka chanser ger du Charlotte Kalla att ta sig till OS?

– Har hon den kapaciteten som vi tror att hon har så tror jag att chanserna är ganska bra. Men först ska vi ta oss dit; kroppen måste funka, hon måste prestera i spåret och sen får vi bedöma hur långt den kommer räcka. Sen beror det också på hur fort de andra tjejerna kommer åka.

Vilka resultat skulle ni vilja se för att Kalla ska ha någonting på ett OS att göra?

– Vi har ju ett starkt lag och en hög nivå allmänt i gruppen, så det kommer att krävas ganska höga resultat för att ta sig till OS. Det gäller att prestera bra både för Charlotte och för de andra tjejerna. Någonstans måste hon ju ta ett topp tio-resultat, det är det som krävs för att ta sig till OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.