Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tiril och Lotta Udnes Weng. Foto: Bildbyrån.

Udnes Weng efter dubbelsuccén: ”Stöttar varandra orimligt mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Tiril Udnes Weng har varit det stora utropstecknet på damsidan i världscupen så här långt.

I helgens sprintfinal blev hon dock slagen av sin egen tvillingsyster Lotta som knep sin första pallplats.

– Det har varit några små kommentarer som inte varit så positiva om oss. Jag tror att vi har överraskat, säger världscupledaren Tiril Udnes Weng till SVT Sport.

Hålet efter Therese Johaug spåddes bli stort i Norge och förväntningarna på damlaget inför säsongen var inte särskilt stora.

Men en som verkligen överraskat är Tiril Udnes Weng som leder den totala världscupen.

– Jag hoppas behålla den gula tröjan så länge som möjligt, säger Udnes Weng.

Men i fredagens sprint var hon inte ens bästa Udnes Weng då tvillingsystern Lotta slog till med karriärens första pallplats och slutade tvåa.

– Jag har inte slagit henne så många gångare tidigare så det var extra skönt. Jag är lättnad över att jag fick till det jag jobbat så länge och hårt för, säger hon.

”En chock egentligen”

Att systern leder världscupen kan hon knappt ta in.

– Det är överraskande att Tiril har den gula tröjan. Det är en chock egentligen att hon går runt med den. När jag ser henne komma med den gula tröjan ler jag nästan för mig själv.

Från flera experter i såväl Sverige som Norge har det inte låtit som att det norska damlaget inte kommer vara med och tampas i toppen. De 26-åriga systrarna är nöjda över att tysta några.

– Det har varit några små kommentarer som inte varit så positiva om oss. Jag tror att vi har överraskat. Och så har vi visat oss själva att vi har en bra nivå på bra dagar, säger Tiril.

Bor i hop

Tvillingssytrarna bor i hop och i takt med Tiril Udnes Wengs framgångar har hon dragit in mest pengar till hushållet. Nyligen hade de råd att renovera badrummet.

Kan du bidra mer efter det här, Lotta?

– Jag ska bara köpa kläder till mig själv, haha.

– Nä men vi stöttar varandra onormalt mycket. När Tiril tjänar mycket måste hon tänka på att hon ska dela det på två för hon måste försörja mig också.

– Inte idag... lägger Tiril till.

Att de har varandra betyder mycket för dem, inte bara inom skidåkningen.

– På ett sätt har man vant sig, jag vet inte hur det är att inte ha en tvilling. Men det är väldigt betryggande, man har en extra sig själv på ett sätt, säger Tiril.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.