Foto: Bildbyrån

Ryska längdlandslaget lämnar Norge

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit många turer kring det ryska längdlandslaget inför världscuptävlingarna i Drammen och Holmenkollen.

Nu kommer beskedet att de ryska åkarna lämnar Norge.

– Vi lämnar Norge och den internationella säsongen är över för oss, säger den ryska landslagstränaren Jurij Borodavko till NRK.

ARKIV: Kläbo stöttar Norges beslut (27 februari):

Det norska skidförbundet har varit tydliga med att de inte vill låta ryska åkare delta i världscuptävlingarna i Drammen och Holmenkollen.

Norges skidförbund skickade under tisdagen ut ett nytt pressmeddelande om situationen.

– Nu kan skidförbundet inte vänta längre. Därför har skidstyrelsen i dag beslutat och meddelat Fis att ryska och belarusiska deltagare inte får starta i Norge, säger skidförbundets ordförande Erik Röste i ett pressmeddelande.

Trots det har det internationella skidförbundet, Fis, inte förbjudit de ryska åkarna från att tävla.

– Norges skidförbund kan uttrycka att de inte önskar ryskt eller belarusiskt deltagande, men de kan inte neka dem att delta, säger Fis generalsekreterare Michel Vion till NRK.

Lämnar Norge i morgon

Nu kommer nästa vändning – de ryska åkarna väljer att lämna Norge.

Landslagstränaren Jurij Borodavko bekräftade för Nettavisen att världscupsäsongen är över för ryssarna och att de lämnar Norge på onsdag. Senare uttalade han sig också i en intervju med NRK.

– Vi lämnar Norge och den internationella säsongen är över för oss, säger Borodavko.

De ryska åkarna kommer därmed inte tävla på världscupen i Falun nästa helg. Istället kommer åkarna att koncentrera sig på nationella tävlingar i Ryssland.

SVT Sport har sökt Fis för en kommentar.

ARKIVKLIPP: Bolsjunov rådde inte på William Poromaa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.