Vändningen: Sundby får köra i långloppscupen

Uppdaterad
Publicerad

På förmiddagen fick Martin Johnsrud Sundby klartecken att ställa upp i Ski Classics-tävlingarna i italienska Sydtyrolen under helgen. Det var en lättad Sundby som mötte SVT Sport minuterna efter att han fick glädjebeskedet.

– Det har varit stressande de senaste dagarna, säger veteranen med skägget fullt av frost och snö.

Sundby, som bara tagit en vaccindos och det bara för ett par veckor sedan, fick på väg till Italien veta att kraven i landet skärpts och det krävdes två doser för att få starta. Innan hade det räckt med ett negativt PCR-test.

– Det var en bra nyhet, det har varit  stressande de senaste fem dagarna. Min kortisolnivå (stresshormon) har höjts de senaste fyra dagarna, erkänner en lättad Sundby.

Medicinska orsaker ska ha gjort att 37-årige Sundby väntat med att ta vaccinet överhuvudtaget.

Ska ta andra dosen så snabbt som möjligt

– Nu hoppas jag kunna ta den andra dosen så fort som möjligt för att bli av med den här typen av problem, säger Sundby som inte känner sig helt bekväm med att vaccinera sig.

– Jag funderar över hur kroppen mår av vaccinet men som samhället fungerar nu har man inget val.

Med startplatsen säkrad är Sundby fylld av känslor.

– Det bara snurrar runt i skallen så det kommer att bli helt vilt, lovar Sundby inför Pustertaler Ski Marathon och Prato Piazza Mountain Challenge under lördag och söndag, som bägge sänds i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.