​Britta Johansson-Norgren Foto: TT

Vasaloppet ingår i skidornas grand slam

Uppdaterad
Publicerad

Långloppscupen Ski Classics inför fyra grand slam-tävlingar för de fyra största tävlingarna. Ett av loppen är Vasaloppet.

Övriga tre tävlingar är Marcialonga, Jizerska och Birken med extra prispengar som kommer att offentliggöras under hösten.  Men ”the grand classics”, som tävlingarna kommer heta, har prispengar på minimum 300 000 kronor.

De som vinner alla fyra tävlingar under en och samma säsong gör en så kallad grand slam, och det har ingen i historien lyckats med. Sven-Åke Lundbäck vann tre deltävlingar 1981 men han missade tävlingen i Jizerska.

I går blev det också officiellt att Marit Björgen gör en sensationell comeback i Vasaloppet nästa år. Hon kommer att ingå i Anders och Fredrik Auklands Team Ragde Eiendom. I Vasaloppet ställs hon bland annat mot svenska toppåkarna Britta Johansson Norgren och Lina Korsgren.

– Jag har varit utanför sporten i två år och saknat ett konkret mål att jobba emot, säger Björgen.

KLIPP: Sensationen: Björgen gör comeback i Vasaloppet (26 maj 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.