Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jens Burman och William Poromaa. Foto: Bildbyrån

VM:s femmil var bara 45 km: ”Det är ju för dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

När skid-VM avslutade med femmilen i klassisk stil masstart i går visar GPS-data från åkarna att den var en halvmil för kort och bara var runt 45 km.

– Skandal är väl att ta i, men bra är det inte, säger Jens Burman.

Det är den finländska tidningen Ilta-Sanomat som tagit del av GPS-data från en handfull åkare, bland annat Andrew Musgrave, Pål Golberg och Maurice Manificat. Deras GPS-klockor visar samstämmigt att loppet var omkring en halvmil för kort.

Den officiella bansträckningen mäts från mitten av banan, till skillnad från maratonlopp där det mäts efter den snävaste vägen, vilket gör att åkarna kan tjäna meter i kurvorna, men det brukar bara vara ett par hundra meter totalt – inte fem kilometer som i det här fallet.

”Jag hade ingen klocka på mig”

– Å fan! Jag hade ingen klocka på mig, men det gick ju fort så det var nog inte en hel femmil som kördes nej. Det är ju för dåligt, säger Burman, som var med i tätklungan ända till slutet trots två fall, till Aftonbladet.

Vid senaste VM 2021 vann Emil Iversen, som hade en friplats men efter 13:e-platsen nu frivilligt ger upp sin plats i det norska landslaget, på 2.10.53 också det i klassisk stil. Gårdagens vinnare Pål Golberg hade 2.01.30

Enligt de officiella uppgifterna körde man 49 063 meter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.