Nathalie von Siebentahl lägger av – och en av anledningarna är Therese Johaugs återkomst efter avstängningen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Von Siebenthal om varför hon lägger av – mentalt knäckt av Johaug

Uppdaterad
Publicerad

I förrgår meddelade schweiziskan Nathalie von Siebenthal att hon lägger av, endast 26 år gammal. Då förklarade hon att problem med motivationen var orsaken. Nu kommer fler förklaringar. En är Therese Johaugs återkomst till sporten.
– Johaugs återkomst till sporten har ändrat karaktären på loppen, säger hennes tränare till norska Dagbladet.

Nathalie von Siebenthal var Mellaneuropas främsta åkare, den som kunde ta upp kampen med åkare från Ryssland och de nordiska länderna. Hon blev fyra i skiathlonen vid VM i Lahtis 2017 och under Johaugs avstängning i OS i Pyeongchang 2018 knep hon två sjätteplatser.

Förra säsongen, när Johaug återvände efter dopningsdomen, hade dock schweiziskan det tyngre. Hennes sjundeplats på tremilen vid VM i Seefeld var hennes bästa resultat under en slitsam säsong. 

– Johaugs återkomst till sporten har ändrat karaktären på loppen. Hon sätter en sådan hög fart direkt i loppen. Det upplägget, som passar Johaug bra, och som påverkar hela fältet passar inte Nathalie, säger hennes tränare Peter von Allmen till norska Dagbladet.

Von Siebenthal trivdes bäst med långa fristilslopp i tungt kuperad terräng.

– De sämre resultaten gjorde att hon tappade motivation och glädjen i skidåkningen, fortsätter von Allmen.

SVT Sport förklarar: Johaugs resa från avstängning till comeback

Ifrågasatte Johaugs förklaring

När Johaug åkte fast för dopning för två år sedan var von Siebentahl skeptisk till norskan.

– Jag tror inte på henne. Det mest anmärkningsvärda är att hon inte blev dopningstestad mellan maj och september, det är otroligt. Och i den första provtagningen testade hon positivt och så skyller hon på en läppsalva. Nej, det tror jag inte på, sade hon till Basellandschaftliche Zeitung i november 2016 och berättade att hon själv blev testad 20 gånger under samma period.

När norska journalister undrade om det uttalandet vände dock von Siebenthal kappan efter vinden och bytte helt ståndpunkt.

– Johaug har varit en inspirationskälla och hoppas att hon är oskyldig och kommer tillbaka. Det här måste vara en förfärlig situation för henne. Det är skönt att hon får så mycket stöttning i Norge, sade von Siebenthal  till Dagbladet hösten 2016.

Nu kommer von Siebenthal att hjälpa till på familjens bondgård i de schweiziska alperna.

Reportage: Johaug om vännernas bortgång: ”Livet handlade om annat än idrott” (15/8-2019)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer