Karl-Johan Westberg. Foto: Bildbyrån

Westbergs pik mot landslaget efter petningen: ”Saknar tålamod”

Uppdaterad
Publicerad

Karl-Johan Westberg fick inte plats i något av längdlandslagets tre träningsgrupper.

Nu är han kritisk mot förbundet, men ekonomiskt rör det inte honom i ryggen. 

– Jag har jobbat åtta dagar nu på våren och tjänat lika mycket som på ett år i landslaget, det är för dåligt, säger han till SVT Sport.

Johan Häggström petades från A-landslaget efter en 13:e plats på OS-sprinten, där han även ingick i stafettlaget som slutade fyra. Karl-Johan Westberg tog en sjätteplats i teamsprinten tillsammans med Oskar Svensson så sent som på VM för två säsonger sedan. Dessutom vann han sprinten i Falun i skandinaviska cupen i vintras, i konkurrens med norska OS-åkare.

”Den har man hört förut”

Westberg fick inte plats i något av landslagets tre träningsgrupper. Man ska satsa på de yngre och de som petas ska se det som tändvätska och komma tillbaka starkare, menade landslagschef Anders Byström på presskonferensen.

– Den har man hört förut, man vill ju att det ska bli så bra som möjligt för de man väljer att satsa på bara, säger Westberg till SVT Sport.

– Det är lätt att säga, säger han.

Tjänat lika mycket på åtta dagar som på ett år i landslaget

Ekonomiskt kommer uttåget från landslaget däremot inte att bli någon smäll.

– Nej det blir det egentligen inte, 25 000 är det enda jag fått från landslaget, så det kommer funka nu också.

– Jag har jobbat åtta dagar nu på våren och tjänat lika mycket som på ett år i landslaget, det är för dåligt, säger Westberg.

Hur kommer du att försörja dig?

– Jag kör firman här, siktar på att jobba en dag i veckan i sommar, sedan har jag en klubb som stöttar mig. Man får inte leva allt för flådigt utan det gäller att hålla i stålarna, det har gått bra och kommer säkert gå bra framöver.

– Vi gör det mesta, grävjobb och flyttar en del grejer.

”Jag hade varit enormt besviken”

Westberg ömmar för kamraten Johan Häggström efter petningen.

– Hade jag varit han hade jag varit enormt besviken, men han är diplomatiskt och lugn, säger Westberg.

Är du inte besviken själv?

– Jo, men inte för egen del utan mer helheten.

Vad tänker du på då?

– Det är det jag tycker är problematiskt, jag tycker absolut att Leo (Johansson) kunde man lyfta upp i ett A-lag, även Rosjö (Eric) och Edvin Anger är ju helt given i A-laget.

– Jag var 26 år förra gången jag åkte ur och de sade att jag var för gammal redan då. Man saknar lite tålamod och den röda tråden, att våga tro på den modellen man har, man ändrar modellen från år till år och det kommer inte resultat pang bom, men har man tålamod så kommer det komma resultat, säger Westberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.