Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Astrid Øyre Slind vinner Vasaloppet. Foto: SVT

Öyre Slind vinner damklassen i Vasaloppet 2022

Uppdaterad
Publicerad

Britta Johansson Norgren och Lina Korsgren har prenumererat på Vasaloppssegrar senaste fem åren.

I dag bröt norskan Astrid Öyre Slind dominansen när hon var överlägsen på damsidan.

– Jag är så glad att jag nästan får rysningar och vill gråta, säger hon.

Lina Korsgren har vunnit Vasaloppet de två senaste åren och dessförinnan har hade även Britta Johansson Norgren två segrar.

Senaste gången någon annan än dessa två vunnit var Katerina Smutna 2016.

Nu har norskan Astrid Öyre Slind brutit dominansen.

34-åringen var totalt överlägsen efter att hon bröt sig loss från Johansson Norgren efter cirka sex mil i Oxberg. Därefter ökades avståndet sakta men säkert kilometer för kilometer.

Rekordtid

Segerdistansen skrevs till nästan tre minuter ner till svenskan. Det är Öyre Slinds första seger i Vasaloppet och på väg in mot målgången i Mora kunde hon defilera in på upploppet med kransen över huvudet.

– Det här är hennes största seger i karriären. Hon är den starkaste sista halvan av loppet i dag. Hon har en fin dag, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Dessutom tog hon sig i mål på rekordtid 3.50,6.

– Äntligen! Det betyder mycket. Det var skönt. På slutet kunde jag njuta av fint väder, så det var fint. Jag är så glad att jag nästan får rysningar och vill gråta. Det är det här man jobbar mot. Hundraårsjubileum och perfekta förhållanden. Det är det är man drömmer om som skidåkare, säger vinnaren själv.

Stor segerpremie

Johansson Norgren var ändå en nöjd tvåa.

– Så klart hade jag velat vinna i dag. Det känns som jag gått allt jag kan hela loppet. jag kan inte vara annat än nöjd, men det är bara det att Astrid gjort ett superlopp, säger hon.

Därmed sänker hon Lina Korsgrens tid på 3.52,08 från i fjol med över två minuter. Innan svenskans rekord i fjol hade ingen damåkare någonsin varit under fyra minuter.

Norskan kan dessutom gotta sig extra i att hon får 98 000 kronor i segerpremie och ytterligare 50 000 kronor i bonus för rekordtiden.

Lina Korsgren fick en strulig start och var aldrig nära i det här loppet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer