Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Efter fyra års paus – Emelie Forsberg satsar igen mot världstoppen

Uppdaterad
Publicerad

Emelie Forsberg har tillhört världseliten inom traillöpning under det senaste decenniet. Efter fyra års frånvaro där hon fått två barn, är hon nu redo att åter satsa mot toppen.

– Jag tänkte på om jag skulle fortsätta eller inte men jag har kommit tillbaka med en ny motivation som jag inte känt på tio år nästan. Det känns som att jag är en helt ny idrottare på ett sätt, säger Forsberg.

Efter fyra års paus har hon börjat vägen tillbaka med att vinna en vertikal kilometer i spanska Zegama. 1000 höjdmeter och ungefär tre kilometers löpning.

– Jag visste att min form är bättre på kortare distanser. Jag har ju inte alltid varit den som är starkast uppför så upplevelsen på vertikalen var mycket positiv, säger Emelie Forsberg.

Satsar på skidalpinism och traillöpning

Vintern 2022-2023 blir det tävlingar i skidalpinism och sedan går Forsberg för fullt löparsäsongen 2023.

– Jag är väldigt sugen på allt möjligt. Allt från maratondistanser upp till 160 kilometerlopp i terräng, säger hon.

35-åringen, som vunnit både EM och VM i skyrunning, har fått två barn under sin fyra år långa paus från elitidrotten. Hon ifrågasätter nu att en del inom idrottsvärlden pratar om en fysisk fördel efter barnafödande.

– Det är klart att man ser exempel på några som kommit tillbaka jättestarka, Marit Björgen och några andra. Men det är otroligt orättvist att säga att man har en fysioligisk effekt av det, för det är inte bevisat. Det kan ju sätta press också. Jag tycker inte att två graviditeter... Det bygger ju inte upp kroppen. Jag tycker att det är lite bullshit.

REPORTAGE: Se hela mötet med Emelie Forsberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.