Göteborgsvarvet efter anmälningarna: Betalar inte tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgsvarvet stoppades av coronapandemin och löpare vill nu ha tillbaka anmälningsavgiften.

Men arrangören har inga planer på att göra så.

– Det står väldigt tydligt i våra villkor att vi inte betalar tillbaka något om loppet ställs in, säger tävlingschefen Annika Knutsson till SVT Sport.

Löparfesten som drygt 40 000 anmälda såg fram emot ställdes in. Anmälningsavgiften låg mellan 595 och 895 kronor.

Göteborgsvarvet gav då fyra alternativ till de som skulle ha sprungit. Att skänka startavgiften, delta i det virtuella loppet, eller flytta sin startavgift till Göteborgsvarvet eller Göteborgsvarvet marathon 2021.

Drygt hälften nappade på förslaget om att ge bort pengarna. Men allmänna reklamationsnämnden ARN har fått in 14 anmälningar från folk som vill få tillbaka slantarna.

”Jag har inte möjlighet att rakt av skänka 595 kronor”, skriver en av anmälarna.

Men det draget får kalla handen av organisationen.

– Det står väldigt tydligt i våra villkor att vi inte betalar tillbaka något om loppet ställs in. Konsekvenserna vore förödande om vi inte kan ha de här loppen och ge pengarna till friidrottsföreningarna. Då skulle de inte kunna ha någon verksamhet, säger Annika Knutsson.

Allmänna reklamationsnämnden prövar just nu ärendena som kan avgöras i juli. Men även om de skulle hävda att Göteborgsvarvet är ersättningsskyldigt är det inte säkert att det blir någon återbetalning.

– Det finns ingen möjlighet för oss att betala tillbaka alla pengar. Då överlever inte vi som arrangör. Vi anser att villkoren som gäller är skäliga och det är vårt ställningstagande, säger Annika Knutsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.