Fjolårssegrarna Richard Mengich och Viola Jepchumba jagar nya topptider. Foto: Bildbyrån

Här är Göteborgsvarvet i siffror

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg laddar för årets löparfest. Över 60 000 löpare gör upp om segern i världens största halvmaraton, som avgörs inne i centrala Göteborg och springs för 38:e gången. SVT sänder direkt både lördag och söndag. Här får du veta mer om rekorden, favoriterna och några ”Fun Facts”.

Banrekorden

Två kenyanska löpare har sprungit allra snabbast i Göteborg. Båda banrekorden sattes ifjol. Richard Mengich sprang då ”Varvet” på 59,35 och Violah Jepchumba på 68,01.

SM i halvmaraton

Göteborgsvarvet är inte bara världens största halvmara. Det är också SM i halvmaraton (21 097,5 meter). Mikael Ekvall, Strömstad LK, har svenska rekordet på herrsidan (62,29) och Isabellah Andersson har svenska rekordet på damsidan (01.10,30).  94 manliga och 38 kvinnliga löpare är i år anmälda till SM-klassen.

Favoriterna

Richard Mengich, Kenya: Storfavorit till segern. Vann ifjol och blev första löpare någonsin att springa de 21 kilometerna på under 60 minuter. Hans segertid 59,35 är en av de snabbaste tiderna på distansen i världen.

Geoffrey Yegon, Kenya: Tvåa ifjol. Har gjort den näst snabbaste tiden i loppets historia. Bara landsmannen Mengich har sprungit bättre.

Violah Jepchumba, Kenya: Vann ifjol på nya banrekordet 68,01 och är stor favorit att ta sin andra raka seger i Göteborg. Hennes personbästa på en halvmara är 65,51, den tredje snabbaste tiden i världen på distansen.

Fancy Chemitai, Kenya: Har ett personligt rekord på 66,58 från Prags halvmara ifjol och lär placera sig i toppen i Göteborg. 

Start och målgång

Start- och målgång sker i Slottsskogsvallen. Löparna startar på Margretebergsgatan utanför Slottsskogsvallen och springer i mål på banorna inne på Slottsskogsvallen.

Prispengarna

Seger ger motsvarande ca 100 000 kronor och svenskt rekord belönas med 50 000 kronor. 

Löpare fyller på med vatten under Göteborgsvarvet ifjol. Foto: Bildbyrån

Så mycket vatten delas ut

100 000 liter.

Så många bananer går åt

65 000.

Så många länder är representerade

92 nationer.

Svenskarna

Ifjol var Abraham Adhanom, Eskilstuna, och Isabellah Andersson, Hässelby, bästa svenskar. Adhanom slutade tia i herrklassen på 64,50 och Andersson nia i damklassen på 01.16,21.

Mustafa ”Musse” Mohamed, Hälle IF, och Mikael Ekvall, Strömstad LK, utmanar om segern i herrklassen. ”Musses” pers är 62,40.

Isabellah Andersson springer inte i år, men både fjolårstvåan Emma Björkman, Enhörna IF, och fjolårsfyran Sanna Mustonen, Hässelby SK, deltar.

Vädret

Halvmaran kommer att springas i sommarvärme. Det sägs kunna bli runt 25 grader varmt och kan därför bli svårt för de bästa löparna att prestera nya världstider.

Så ser du Göteborgsvarvet i SVT

Lördag 20 maj

12.30-14.55 Göteborgsvarvet, SVT1 och svtsport.se, SVT Play

13.55-19.00 Målkamera på svtsport.se och SVT Play

Kommentator: Jacob Hård

Expert: Anders Gärderud

Expert i studion: Charlotte Karlsson

Programledare: Mats Nyström

Reporter: Maria Wallberg

Löpande reporter: Kajsa Bergqvist

Söndag 21 maj

14.00-16.00 Lilla Göteborgsvarvet, Barnkanalen

Programledare: Maria Wallberg

Kajsa Bergqvist är SVT:s löpande reporter under Göteborgsvarvet. Henne ser du i huvudsändningen, som inleds 12.30. Kajsa kommer att följa motionärerna, stanna till i publiken osv. Stephan Wilson, som skulle ha varit löpande reporter, har blivit sjuk och Kajsa går in i hans ställe. Vill du ser mer av Stephan? Kolla in sjätte avsnittet i serien ”Stephans klassiker”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.