Hon vann ultramaraton – i sandaler av gamla bildäck

Uppdaterad
Publicerad

Vinnaren av det fem mil långa terrängloppet var en ovanlig syn. 22-åriga herden Maria Lorena Ramirez vann helt utan modern sportutrustning, i sandaler gjorda av återvunna bildäck.

Ramirez tillhör Tarahumara-folket, en grupp som hör till den mexikanska ursprungsbefolkningen. Till vardags är hon herde och vandrar 10-15 km med sin flock varje dag. Och när hon den 29:e april ställde upp i Ultra Trail Cerro Rojo tog hon hem segern – i konkurrens med 500 löpare från tolv länder.

Iklädd kjol, hatt, scarf och ett par sandaler gjorda av återvunna bildäck sprang hon de fem milen på sju timmar och tre minuter. Segern inbringade 6000 pesos (cirka 3000 kr) i prispengar.

– Hon hade ingen särskilt utrustning. Hon hade inte med någon gel, energikakor, vandringstav, solglasögon eller dyra löparskor som alla har när de springer i bergen. Bara en flaska vatten, en hatt och scarf, säger arrangören Orlando Jimenez enligt Mexico News Daily.

Tvåa i tiomilalopp

Det var inte första gången Ramirez, som inte har haft hjälp av tränare i löpning, var framgångsrik i ett lopp. I fjol kom hon tvåa i ett tiomilalopp, Caballo Blanco Ultramarathon i Chihuahua.

Ramirez vann alltså loppet för flera veckor sedan, men det är först nu bedriften blivit känd och spridd av medier som BBC, Daily Mail, Malaysia Gazette och India.com.

Tarahumara-folket är kända för att vara uthålliga löpare. På deras eget språk kallar de sig ”fotlöpare” och har traditionellt varit bosatta på avlägsna platser där de tillryggalagt långa sträckor till fots för att besöka andra byar, jaga och bedriva handel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer