Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här springer tätklungan fel – två gånger om. Foto: TV4/C More

Kaosscener i Stockholm Marathon – tätklungan sprang fel två gånger

Uppdaterad
Publicerad

Tätklungan i Stockholm Marathon var på väg mot ett nytt banrekord. Sedan dirigerades de fel, tappade närmare två minuter och blev av med ledningen.

Enligt arrangören berodde det på en kommunikationsmiss.

– Supertråkigt. Vi har haft en helt magisk dag, äntligen får vi fira löparfest i Stockholm igen, vi har löpare på väg mot banrekord och så händer något sådant här, säger tävlingsledaren David Fridell till SVT Sport.

Det var i närheten av Slussen som misstagen började, först pekades de tre löparna i täten, Felix Kirwa, Tesfaye Lencho Anbesa och Merhawi Kesete, åt fel håll. Ett misstag som korrigerades tämligen omgående.

Nästa misstag gick det dock inte lika fort att få ordning på. Då sprang nämligen löparna rakt fram i stället för att svänga upp på Folkungagatan och det dröjde ända tills de var i höjd med Danviksbron innan de insåg att de sprungit fel.

Stockholm Marathon

– Det är ett ganska kritiskt läge på banan, efter Stadsgårdsleden när man ska svänga upp på Folkungagatan. Och där springer man under en viadukt, och där kan våra tätbilar inte köra. Det är medvetet, så ska det vara. Då är det istället motorcyklister längst fram som ska leda dem rätt, säger tävlingsledaren David Fridell till SVT Sport, och fortsätter:

– Sen finns det lite olika bilder av vad som skett där nere, jag vågar inte säga exakt vad som hänt. Men någonstans i kommunikationen mellan tätbilen, motorcyklisterna samt de vakter som står i det hörnet har det felat.

– Löparna har följt efter tätbilarna så som de ska göra. Men tätbilen kan ju inte köra i viadukten. När de kommer upp ur viadukten så har det inte varit helt tydligt vart de ska. Då har löparna vänt fel. Där borde det varit tydligt. Där borde tätbilen stått redo att köra vidare, men av någon anledning har det inte varit tydligt.

Hur tror du det här påverkar Stockholm Marathons rykte?

– Det är klart att det inte är bra. Vi är, och vill vara, kända som en av världens bästa arrangörer. Det är vi till allra största del i dag. Sedan är det otroligt olyckligt att det är i täten som något sådant här sker. Det ska det inte få göra.

KLIPP: Bild för bild – här gick det fel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bild för bild vad som gick fel i Stockholm Marathon . Foto: TV4/C More

”Får tänka efter ytterligare”

Nu väntar en utvärdering, för att arrangörerna ska kunna säkerställa att något liknande inte ska ske igen i framtiden.

– Någonstans har det ju felat i kommunikationen, och det kommer ju också vara svårt att veta det exakt framöver. Men vi får ju tänka efter ytterligare på hur vi säkrar upp att de kritiska situationerna inte bara blir dubbel- och trippelkollade framöver, utan även kvadruppelkollade, säger David Fridell.

Trots kaoset lyckades kenyanen Felix Kirwa vinna loppet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Marathon

Mer i ämnet