Svenska VM-löparen tog andra raka segern i Lidingöloppet

Uppdaterad
Publicerad

Löparklassikern Lidingöloppet börjar bli en skön tradition för Hälles Annelie Johansson. VM-löparen i maraton tog sin andra raka titel i tremilaloppet – däremot är det glesare med elitsatsningen på herrsidan.

– Det finns många namn som skulle kunna springa riktigt bra på tremilen om man aktivt försökte få hit dem, säger landslagsmeriterade Lars Södergård efter en kenyansk trippel.

Senaste svenske segern kom 2008 genom Mustafa Mohamed som dessutom slog inhemskt rekord med sina 1.37.10,  en tid som hade räckt till vinst även i år.

Bäste svensk den här gången kom i mål som tia, doldisen Linus Rosdal, KFUM Örebro Friidrott, på 1.44.56 och dessutom rejält överraskad.

– Ja, jag är förvånad. Jag ser mig inte som bäste svensk i det här startfältet, men, ja det gick väldigt bra så jag är förstås nöjd.

Lars Södergård var fyra för två år sedan och hade vissa förhoppningar i år efter två millopp på bana under 30 minuter, men tvingades konstatera att långpassen blivit för få. Han var bäste svensk med milen kvar, men tog helt slut i den kuperade avslutningen. Han hoppas ändå på tuffare konkurrens, mån om att statusen på 30-kilometersloppet höjs. I ett blogginlägg inför Lidingöloppet riktade han kritik mot att arrangörerna numera kör ett 15-kmlopp samma dag och därmed konkurrerar med sig själv.

– Tänk dig att Vasaloppet skulle satsa på Halvvasan, med prispengar och annat, det skulle urholka, säger Södergård som trots över 21.000 anmälda till lördagens klassiker konstaterar att toppbredden är sämre än på länge.

– De säger att det är trängsel i spåret, men för mig är det här ett av de ensammaste loppen. Det är inte alltid lätt att hitta en klunga att springa med.

Han får medhåll av ”Mr 1.37”, Magnus Bergman som under många år hade det svenska banrekordet ute på Lidingö. Det är inte samma tryck i täten numera.

– Jag tror att de ändå skulle lägga fokuset på tremilen. Det är där traditionen ligger och när man internationellt propagerar för loppet. Man splittrar lite mycket när man satsar på två tävlingslopp, säger han.

Arrangören noterar kritiken, men tycker ändå att Lidingöhelgen ska vara en bred löparfest med något för alla, att alternativ är bra. Och att klassen håller i 30 km-tävlingen.

– Ja, det här är ett elitlopp, absolut, precis som Lilla Lidingöloppet också är ett elitlopp. För oss är ändå det allra viktigaste den stora mångfalden och den stora folkfesten som vi har skapat.

Det blev också viss spänning, både i dam- och herrloppet. Dante Taye, etiopier tävlande för Ullevi, öppnade offensivt och ledde ända in på slutmilen. Där började dock krafterna trya, tre kenyaner svepte om och allra starkast var William Morwabe som vann på 1.37.17, tolv sekunder före landsmannen Japhet Kipkorir som vunnit loppet förut.

På damsidan var Annelie Johansson favorit efter sin fjolårsseger. Hällelöparen hade hela tiden kommandot, men jagades in i det sista av comebackande Ida Nilsson, Högby som var 34 sekunder bakom i mål, båda under den magiska tvåtimmarsgränsen. Trea var en trefaldig vinnare, 43-åriga veteranen Malin Ewerlöf har fått en nytändning i löparlivet, imponerade nyligen med ett starkt halvmaraton i Köpenhamn och nådde nu pallen bara sekunder över 2 timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.