Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Petter Engdahl vann det ansedda trailloppet på La Palma Foto: UTMB World Series / Outdoor Sport Live

Svensken Petter Engdahl vann prestigefyllda trailloppet

Uppdaterad
Publicerad

Svenske Petter Engdahl, 28, vann ett av världens tuffaste trail-lopp, Transvulcania på La Palma.

Efter 73 kilometer och 4 200 höjdmeter stannade klockan på sju timmar, tio minuter och 29 sekunder.

– Den här sätter jag väldigt högt, säger Engdahl till SVT Sport.

Petter Engdahl började sin bana som skidåkare i hemstaden Borlänge. 2018 var han näst bäste svensk på Holmenkollens femmil och slog världsklass-åkare som Iivo Niskanen, Johannes Hösflot Kläbo och Aleksej Tjervotkin. Fallenheten för löpning har alltid funnits och till slut valde han traillöpning. I somras vann han det prestigefyllda loppet i Mont Blanc.

Nu har han slagit till igen.

”Som en femmil i Holmenkollen gånger tre”

Under lördagen segrade Engdahl i Transvulcania, ett väldigt ansett lopp över 73 kilometer och som han kom trea i 2019.

– Det är ett lopp jag tänkt på sedan 2019. Det här loppet ville jag bara få till så bra som möjligt, så jag är glad att jag fick till det, det är ett av de vackraste och mest prestigefyllda i världen, säger Engdahl till SVT Sport.

Svensken vann med 32 minuter och tre sekunder före tvåan.

Hur är det att springa såhär långt, jämfört med när du tävlade i skidor förut?

– Många av loppen är som en femmil i Holmenkollen gånger tre, man är ute fem-tio timmar, det är mer total utslitenhet mentalt och så, men det finns många likheter.

Slog landskagsåkare i vintras

Engdahl ställde upp i några längdtävlingar i vintras, bland annat Skandinaviska Cupen i Falun. Där slog han åkare som ingick i landslagsgrupperna. SM-guldvinnaren i femmil Fredrik Andersson, världscupåkaren Fredrik Jonsson och sprintfantomen Karl-Johan Westberg.

– Vet att jag fortfarande kan åka fort på skidor. Just nu är det löpning och jag har ingen aning om hur fort jag kan åka i vinter, jag har förlorat en del armmuskler så jag vågar inte ställa mig på start i Bruksvallarna (nationell tävlingspremiär för längdskidor).

28-åringen bor i Trondheim och tränar bland annat tillsammans med längdåkarna Didrik Tönseth, två VM-guld och ett OS-guld, och Andrew Mussgrave, VM-fyra i femmil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.