Björgen på sjukhus med hjärtproblem

Uppdaterad
Publicerad

Den norska skidstjärnan Marit Björgen lades på lördagen in på sjukhus med hjärtproblem och tvingas avstå Tour de Ski.

–Pulsen var högre än normalt, säger norske landslagsläkaren Dag Lunder.

Björgen, 32, ska ha känt av hjärtproblemen redan på fredagens träning. Vid intervallträning på lördagen gick pulsen återigen upp mer än normalt men hon fullföljde träningen. Hon togs sen in på sjukhus i Trondheim för kontroll.

–Än så länge har man inte hittat något fel, säger Dag Lunder till norska nyhetsbyrån NTB.

Världscupen i längdskidor

Björgen skrevs ut på söndagen men hjärtproblemen kommer att följas upp av läkare de kommande dagarna. Hon har redan fått okej till att träna igen men måste avstå etapploppet Tour de Ski som startar den 29 december. Två gånger har norskan varit tvåa i tävlingen som består av sju etapper i tre länder på nio dagar.

–Hon har det bra men det var självklart ett tungt besked att hon inte får köra Tour de Ski. Det var ett slag i ansiktet, säger landslagstränaren Egil Kristiansen.

Marit Björgen inledde säsongen med fem raka världscupsegrar och har totalt tagit 57 stycken i karriären. Hon avstod tävlingarna i Kanada i december för att helt ladda för Tour de Ski.

–Hälsan går före allt. Nu är det viktigaste att Marit utreds ordentligt och att allt återgår till det normala igen. Sedan får vi se hur lång tid det tar tills hon kan börja tävla igen, säger norske landslagschefen Vidar Löfshus.

VM i italienska Val di Fiemme i slutet av februari ska inte vara i fara för norskan, som hittills tagit åtta VM-guld.

När hon står över Tour de Ski kommer hon vara extra taggad i Val di Fiemme, säger Kristiansen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i längdskidor

Mer i ämnet