Foto: Bildbyrån.

OS-stjärnan: ”Jag utnyttjades av landslagsläkaren”

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska gymnastikstjärnan Simone Biles berättar nu att hon utnyttjats sexuellt av den tidigare landslagsläkaren Larry Nassar, som dömts till 60 års fängelse för barnpornografibrott.

I ett uttalande twittrar Biles att hon brottats med om hon ska berätta eller inte efter att skandalen uppdagats.

”De flesta av er känner mig som en glad, fnittrig och energisk tjej”, skriver den regerande OS-mästaren på Twitter.

”Men den senaste tiden har jag känt mig knäckt och ju mer jag försökt tysta rösterna i mitt huvud desto högre har de skrikit. Jag är inte rädd för att berätta längre. Jag är också en av alla de överlevande som har utnyttjats sexuellt av Larry Nassar”, skriver den tiofaldiga världsmästaren i gymnastik.

”Oacceptabelt och äckligt”

Tidigare har landslagsgymnasterna Aly Raisman, McKayla Maroney och Gabby Douglas berättat att de utsatts för sexuella övergrepp av Nassar, som var knuten till landslaget under fyra OS.

I december dömdes 54-åringen till 60 års fängelse. I veckan kan straffet bestämmas till livstid, när domen faller i ett annat fall i Michigan där han misstänks för sexuella övergrepp, som han har erkänt sig skyldig till.

”Det finns många anledningar till att jag inte har velat dela min historia, men jag vet nu att det inte är mitt fel”, skriver Biles. ”Detta beteende är fullständigt oacceptabelt, äckligt och ett övergrepp, speciellt från någon som jag fick HÖRA att jag skulle ha förtroende för”.

Simone Biles skriver vidare att hon länge frågat sig själv om hon varit för naiv eller om det var hennes fel.

”Jag vet nu svaret på dessa frågor. Nej. Nej, det var inte mitt fel. Nej, jag kommer inte att bära den skuld som tillhör Larry Nassar, USA:s gymnastikförbund och andra”.

Satsar på Tokyo-OS

Hon älskar fortfarande sin sport och vill fortfarande satsa på OS i Tokyo 2020, trots att ”det krossar mitt hjärta att ständigt behöva återvända till samma träningslokaler som jag blev utnyttjad i”.

Simone Biles kräver samtidigt en utredning av hur Nassar kunnat fortsätta med sina övergrepp i så många år.

Hennes lagkamrat Aly Raisman skriver på Twitter: ”Du är otrolig Simone. Jag står vid din sida. Jag vet att vi tillsammans kan ta oss igenom detta”.

USA:s gymnastikförbund beklagar djupt i ett uttalande vad gymnasterna utsatts för.

Nassar har anklagats för övergrepp på över hundra kvinnliga gymnaster under de 30 år han arbetat med förbundet. Skandalen fick ordföranden Steve Penny att avgå i mars i fjol för att ha varit för långsam med att anmäla övergrepp inom sporten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer