Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexander Gustafsson, till vänster, ställs mot ukrainaren Nikita Krylov i juli. Foto: TT/Bildbyrån

Efter två år: Alexander Gustafsson gör MMA-comeback

Uppdaterad
Publicerad

MMA-stjärnan Alexander Gustafsson ska än en gång äntra UFC-oktagonen. Det meddelar organisationen till SVT Sport.

35-åringen gör sin första match på två år den 23 juli när han ställs mot 11-rankade ukrainaren Nikita Krylov i lätt tungvikt i London.

– Publiken kan se fram emot vikingens återkomst, säger hans tränare Andreas Michael till SVT Sport.

En av svensk kampsports stora affischnamn gör sig redo för comeback. MMA-fajtern Alexander Gustafsson gick match senast den 25 juli 2020. Då blev det förlust mot legendaren Fabricio Werdum i tungviktsklassen.

– Det är dags! Jag ser fram emot ännu en dans. Nu kör vi, skriver svensken på sina sociala medier.

Den 23 juli är kommer 35-åringen att gå in i buren på galan ”UFC Fight Night” för att ta sig an ukrainaren Nikita Krylov. Och Gustafsson går tillbaka till rötterna – och återvänder till lätt tungviktsklassen (93 kg).

– Jag ser med spänning fram emot att vara tillbaka i lätt tungviktsklassen, skriver Gustafssons på sina sociala medier.

Arbogasonen har ett matchfacit på 18 segrar och sju förluster och har gått hela tre titelmatcher i organisationen. Men siffran tre är också antal förluster som svensken har radat upp.

”The Mauler” behöver en seger

Gustafssons senaste seger kom 28 maj 2017 då han besegrade brasilianaren Glover Teixeira på hemmaplan i Globen. En seger mot elfterankade Krylov kan vara ett måste för en fortsatt UFC-karriär.

– Alexander vill komma tillbaka och visa var skåpet ska stå. Från det jag ser varje dag så är Alexander bättre än Nikita på allt. Speciellt i sitt stående, säger Gustafssons tränare Andreas Michael till SVT Sport.

Motståndaren Krylov, 27 segrar och nio förluster som proffs, har förlorat sina två senaste matcher men riskerar inte samma ringrost. Den 30-årige ukrainaren gick sin senaste match i mars i år. 

En av Europas ikoner

Andreas Michael är inte särskilt oroad över det faktum att Gustafsson inte gått match på nästan två år. Han berättar att det har funnits faktorer som gör att svensken tappat motivationen. En motivation som nu verkar återfunnen.

– Han har varit borta på grund av skador och värk i kroppen. Dessutom har han dragits med ett envis diskbråck.

Men tränaren menar på att förberedelserna kommer att vara minutiösa.

– Hans form är bra och vi har tid på oss att putsa formen för ett tre ronders krig. Han kommer att förbereda sig för fajten hemma i Sverige och Spanien, säger tränaren. Och han är segerviss.

– Det finns ingen press. Vi kommer att vinna matchen. Han är en av Europas ikoner i MMA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.