Foto: TT

Förre UFC-mästaren Cain Velasquez släppt mot borgen – efter 253 dagar i häktet

Uppdaterad
Publicerad

Den förre UFC-mästaren och MMA-legendaren Cain Velasquez har suttit häktad sedan i februari, misstänkt för mordförsök.

Nu har han släppts mot en borgen på närmare elva miljoner kronor.

– Jag är redo att åka hem till min familj och försöka göra något positivt av hela den här situationen, säger han.

Cain Velasquez är en av tidernas främsta tungviktare i MMA-världen och har varit världsmästare i UFC, den största organisationen, i två olika omgångar. Han lade handskarna på hyllan 2019 efter en snabb knockoutförlust mot Francis Ngannou, den nuvarande mästaren.

I slutet av februari i år chockades MMA-världen när Velasquez uppgavs ha skjutit en man i Santa Clara County, Kalifornien, under en biljakt i hög hastighet.

Velasquez ska då ha försökt skjuta en person, men i stället träffat dennes styvfar som satt bredvid honom i bilen. Mannen som Velasquez försökte skjuta hade tre dagar tidigare gripits för sexuellt övergrepp på Velasquez fyraårige son, skriver USA Today. Styvfadern i fråga ådrog sig inga allvarliga skador.

Sedan dess har den tidigare UFC-mästaren suttit häktad för misstänkt mordförsök, samt tio andra vapenrelaterade åtalspunkter, och nekats borgen vid fyra olika tillfällen, enligt ESPN.

Men efter att en domare nu godkänt borgen kunde Velasquez under onsdag morgon, lokal tid, lämna fängelset i San Jose där han suttit i 253 dagar.

Borgen var satt till en miljon dollar, närmare elva miljoner kronor, och innehöll motkrav som till exempel GPS-övervakning, kontaktförbud samt att han måste besöka en stödgrupp för anhöriga till sexuellt utnyttjade barn.

”Vill göra bättre ifrån mig”

Ett lokalt tv-team filmade Velasquez när han lämnade fängelset och han gav då en kort kommentar:

– Jag känner mig tacksam och välsignad. Jag är redo att åka hem till min familj och mina vänner och försöka göra någonting positivt av hela den här situationen. Tack till alla som har stöttat mig, jag älskar er. Jag vill bara göra bättre ifrån mig som människa och göra bra saker. Jag vill göra någonting positivt av den här hemska situationen. Det är vad jag och min familj tänker göra, sade 40-åringen, som nu återförenas med sin fru och sina två barn.

Cain Velasquez riskerar fortfarande fängelse och skall infinna sig i rätten igen den 21 november. Mannen i fråga som Velasquez skall ha försökt skjuta är fortsatt misstänkt för sexualbrott mot barn.

MER MMA: UFC-mästaren lever som en samuraj: ”Jag är bara mig själv”:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tjeckiens Jiri Prochazka är Europas ende UFC-mästare just nu. Foto: SVT/Youtube

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.