David Teymur går sitt livs tuffaste motstånd till mötes – en match mot MMA-veteranen Nik Lentz i Ultimate Fighting Championship. Foto: TT

MMA-fajtern David Teymur: ”Det är en dans på taggtrådar”

Uppdaterad
Publicerad

UFC-fajtern David Teymur kommer att gå match i New York den 1 juni. Svensken, vars väg till organisationen gick via dokusåpan The Ultimate Fighter, nämns alltmer som en framtida titelutmanare i lättviktsklassen (70-kilosklassen).

– Det är ingen dans på rosor. Det är mest en dans på taggtrådar. Men jag känner mig redan redo för en titelmatch, säger Teymur till SVT Sport.

Daniel och David Teymur är två svenska bröder som är kontrakterade till Ultimate Fighting Championship, världens främsta och mest prestigefyllda kampsportsorganisation. David, den yngre av de två, kommer att äntra UFC-buren för en ny match den 1 juni på galan UFC Fight Night.

Skådespelsplatsen är i Utica, New York – och det är den ärrade veteranen Nik Lentz, med ett matchfacit på 28 vinster och 8 förluster, som står för motståndet.

En oundviklig ”gamble”

Bataljen mot Lentz blir Teymurs tuffaste motstånd hittills i karriären. Men 28-årige Teymur, med förflutet som nordisk och svensk mästare i thaiboxning, säger att han är redo för matchen.

– Det är många som inte vågar ta en match mot mig. Jag tänker inte på hur mycket erfarenhet min motståndare har. Är man i UFC så är man bra, så är det bara, säger Teymur till SVT Sport.

Hans fina matchfacit är en avskräckande faktor för andra fajters i samma viktdivision. Svensken har, utan resultat, försökt att utmana andra fajters.

– Vi försökte få toppmotstånd. Men de andra agenterna känner till vår fajter. De vill inte ta risken och ta en match mot David. Det är inte lätt att få rankat motstånd när folk tackar nej, skriver Teymurs manager Ibrahim Kawa på Twitter.

Går som tåget

Botkyrkabon har, på ett övertygande sätt, radat upp fyra raka vinster i lättviktsdivisionen i UFC, den mest prestigefulla MMA-organisationen i världen. Men framgångarna har inte förändrat honom som person.

– Jag är samma person. Och jag ska alltid förbli samma David. Med fötterna på jorden.

Foto: TT.

Hans inställning är att varje match är densamma. Och det gäller också kampen mot Lentz.

– Det blir som alla andra gånger. Jag har tränat och fortsätter träna stenhårt. Det är mycket jobb men jag ska bjuda på ordentlig show.

Redo för titelmatch

28-åringen från Botkyrka känner redan nu att han är redo för att gå match om UFC-bältet i 70-kilosklassen.

– Absolut, det är bara en tidsfråga. Jag har varit aktiv väldigt länge. Det gäller att invänta sin tid. Rom byggdes inte på en dag. Man jobbar sig upp på rankningen.

Om mindre än en månad går han åter in i UFC-buren. Och han ser tillbaka på den tid som varit i organisationen.

– Det har varit en bra tid. Jag känner mig stolt. Jag inser att jag har gjort ett bra jobb. Jag är i världens bästa och största organisation. Jag känner mig välsignad.

Även den äldre brodern Daniel Teymur, med ett matchfacit på sex vinster och en förlust, går match på samma gala. Han tar sig an amerikanen Julio Arce i fjäderviktsdivisionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.