Khamzat Chimaev hyllas av MMA-världen efter ännu en totaldominant seger. Foto: Viaplay

Svenske UFC-stjärnan Khamzat Chimaev fortsatt obesegrad

Uppdaterad
Publicerad

Borta i över ett år – men tog vid precis där han slutade.

Svenske MMA-stjärnan Khamzat Chimaev, 27, var totalt dominant i sin UFC-comeback och vann via strypning i första ronden.

– Jag är ute efter er alla, skrek han i sin segerintervju.

Efter att ha varit borta i över ett år, på grund av långvariga hälsobesvär efter covid-19, var obesegrade Khamzat Chimaev i kväll tillbaka i UFC-buren.

Och det med besked.

En peppad Chimaev sprang ut mot buren, high-fivade publiken och verkade rejält uppskruvad inför comebacken mot kinesen Li Jingliang, rankad elva i världen i weltervikt (77,1 kilo).

Bara fyra sekunder in i matchen fick Chimaev, som är en stark brottare, tag om sin motståndare och lyfte upp honom i luften samtidigt som han tittade ut mot publiken och pratade med UFC:s president Dana White.

”Tror ni på mig nu?”

Han slängde sedan ner Jingliang, kontrollerade honom på marken och lyckades vinna via rear-naked choke – en strypning från motståndarens rygg – efter tre minuter och 16 sekunder.

– Jag ville prata med Dana White, men han verkade hålla på med sin telefon. Dana, missa inte mina matcher för det händer något hela tiden, sade Chimaev i sin segerintervju i buren.

– Jag är ute efter er alla. Jag är här för att stanna och kommer att döda alla. Tror ni på mig nu? Jag sa ju att jag skulle döda den här killen, fortsatte han.

Segern var svenskens fjärde raka i UFC och den tionde totalt som proffs. Han har avslutat alla sina matcher i förtid.

Hyllas av MMA-världen

Innan han blev sjuk i covid-19 förutspådde många att han skulle vinna ett mästarbälte under 2021.

Efter lördagens seger hyllades han av MMA-världen på nytt:

”Chimaev är alltid dominant och även den här gången fick han det att se enkelt ut”, skriver förre UFC-mästaren Dominick Cruz.

En annan före detta mästare, tungviktaren Daniel Cormier, skriver: ”Jösses, jag kan knappt fatta att Khamzat har nollat tre motståndare i UFC!”.

Den nuvarande bantamviktsmästaren Aljamain Sterling: ”Jäklar! Den här killen är bad ass. Superimponerande!”.

Galna siffrorna: 254-2

Enligt ESPN har Chimaev på fyra matcher i UFC träffat sina motståndare med 254 slag – men själv bara blivit träffad två (!) gånger. Han har också noterats för elva minuter och 56 sekunders ”kontrolltid” medan motståndarna har noll.

Svensken är just nu inte med på UFC:s ranking som visar de 15 främsta utmanarna i varje viktklass, men efter lördagens uppvisning lär han finnas med när listorna uppdateras till veckan.

MER MMA: Chimaev inför matchen: ”Alla kommer att bli rädda för mig igen”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.