Carla Esparza jublar efter att ha vunnit UFC-bältet i från Rose Namajunas. Foto: TT

2612 dagar senare – Esparza UFC-mästare igen efter bisarr titelmatch

Uppdaterad
Publicerad

I mars 2015 förlorade Carla Esparza UFC-bältet i damernas stråvikt.

I dag, 2 612 dagar senare, blev hon mästare igen.

Men publiken buade ut det som vissa kallar ”tidernas tråkigaste match”.

Nattens titelmatch mellan Esparza (19-6) och mästaren Rose ”Thug” Namajunas (11-5) var allt annat än actionfylld.

Tillsammans noterades de bara för 68 träffade slag på 25 minuter (38-30 till Namajunas). Alltså ett snitt på knappt tre slag i minuten. Jämförelsevis hade huvudmatchen mellan Charles Oliveira och Justin Gaethje nästan lika många träffar (54), men deras match varade inte ens i tre och en halv minut.

Efter den sömniga tillställningen där båda två mest fintade, tvekade och väntade vann Esparza ett delat domslut med siffrorna 47-48, 49-46, 48-47. Båda höll sig till defensiva matchplaner där ingen riskerade särskilt mycket.

– Det är trist. Man vill alltid bjuda fansen på show, men jag tycker att jag gjorde vad jag kunde genom att pressa henne och vara aggressiv. Ibland blir vissa fajter så här, säger Esparza på presskonferensen efteråt.

– Rose har otrolig tajming och precision och har knockat folk med huvudsparkar och slag. Det kändes inte smart att vara för vild eller ovarsam mot henne.

Rose: ”Jag vann”

Namajunas anser i sin tur att hon vann matchen.

– Jag försöker fortfarande smälta det här och vill inte låta bitter, men hon träffade mig egentligen bara en gång. Jag gjorde mest skada, kontrollerade matchen, träffade henne mer. Jag är en underhållande fajter och en avslutare så jag tror att publiken buade åt Carla och inte åt mig. Jag vill gå spännande matcher så det här känns surt, säger hon.

– Jag vet att Carla försöker locka in sina motståndare för att få dem att attackera, men jag har varit i den typen av slagsmål förr. Jag har brutit näsan och spillt blod, så jag är stolt över att jag höll mig till min strategi. Hon hade ingen offensiv utan slog mest i luften. Jag tycker att jag vann.

Udda UFC-rekord

Segern innebar också att Esparza nu har det något udda rekordet för flest antal dagar mellan två perioder som mästare, 2 612 dagar.

I december 2014 blev hon tidernas första UFC-mästare i damernas stråvikt, mot just nattens motståndare Rose Namajunas, en titel som hon sedan tappade i det första försvaret mot Joanna Jedrzejczyk några månader senare.

ARKIV: Mästaren Francis Ngannou: ”UFC har inte behandlat mig väl” (23 januari 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.