Isak Gifting hoppas på ett lyft i VM med nytt team. Foto: Ray Archer

Gifting jagar VM-toppen i nytt team

Uppdaterad
Publicerad

En revanschsugen Isak Gifting är redo att utmana VM-toppen i motocrossens MX2-klass. Helgens tävling i Matterley Basin, Storbritannien är dock flyttad till nästa helg på grund av stormen Eunice.

– Jag är mer förberedd den här gången. Målet är att vara med topp fem den här säsongen, säger Gifting till SVT Sport.

21-åringen från Grycksbo i Dalarna fick bästa tänkbara start i sitt nya brittiska team – Hitachi KTM fuelled by Milwaukee – när han slog till med heatseger i genrepet i söndags på klassiska Hawkstone Park. Flera toppförare fanns med, bl.a  fransmannen Tom Vialle som vann VM-titeln 2020.

– Det var viktigt att få ett bra formbesked och det har känts fint hela vintern, fortsätter Isak som inte alls fick till det förra säsongen när han blev fabriksförare i Gasgas-stallet.

Förväntningarna var stora men skada, vurpor och en rejäl portion otur innebar en 13:e plats totalt. En tredjeplats blev det som bäst. Nu har Gifting flyttat från Tyskland till belgiska Lommel, som är en riktig metropol för världens bästa crossförare.

Lagt om träningen

– Det fungerar hur bra som helst i den nya miljön. Jag kör mer motorcykel än tidigare och har lagt om träningen. Nu är jag dessutom uttalad försteförare i teamet vilket känns väldigt bra. Det är ett vasst privatteam som jobbar stenhårt med att utveckla motorcyklarna.

Förra säsongen hade Isak stora problem att sätta ett snabbt varv i kvalet. Detta gav ofta dålig startposition. I år blir det kvalheat som avgör något som Isak välkomnar.

– Då jag är mycket bättre i racen ger det här mig större chanser att lyckas. En bra nyhet helt enkelt.

– Jag gillar verkligen Isaks inställning, han brinner för detta och visade med segern i helgen att vi är på helt rätt väg. Jag hoppas att han kan vara topp sex, slåss om pallplatser och kanske även en seger, säger stallchefen Bryan Connolly till SVT Sport.

Gifting ser fram emot ett ”normal” säsong efter pandemin och glädjs åt en VM-deltävling på svensk mark. Uddevalla står åter som värd för ett Grand Prix, 6-7 augusti.

– Blir grymt häftigt att få köra inför hemmapubliken igen.

Även Tim Edberg och Filip Olsson kommer att köra i MX2-VM. Alvin Östlund är svenskhoppet i MX1, tillbaka efter en jobbig huvudskada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.