Belgiens VM-rally ställs in och nu återstår bara en deltävling, i Italien. Foto: Bildbyrån

Belgiens VM-rally ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Rallyt i Ieper, Belgien, är nästa offer för coronapandemin.

VM-deltävlingen som skulle äga rum 19-22 november ställs in, meddelar arrangören.

Den ökade smittspridningen i landet är orsaken.

Tävlingen, som är den näst sista deltävlingen av FIA World Rally Championship, skulle köras i Belgien för första gången.

Men delstatsmyndigheterna har satt stopp på grund av att Belgien nu drabbas av ökad smittspridning och ökat tryck på sjukvården.

– Vi har stöttat rallyt hela tiden, men nu kan vi låta tävlingen äga rum, säger borgmästaren i staden Ypres Emmily Talpe.

Säkerheten först

Arrangören Club Superstage förstår beslutet till fullo.

– Just nu är befolkningen, vårdpersonal, våra anställda och volontärer, deltagarna och alla rallyfans hälsa i första hand, säger Jan Huyghe hos arrangören.

– Vi har följt hälsokrisen i nära samråd med myndigheter. Tyvärr har smittspridningen stigit dramatiskt. Vi har prioriterat säkerheten i vår rallytävling och legat i framkanten i Europa i flera år, säger Jan Huyghe.

Den sista VM-deltävlingen ska äga rum i Monza, Italien i början av december. Ställs den också in innebär det att det är sluttävlat i VM för i år. Om den ställs in så kan ingen världsmästare koras då minst sju deltävlingar måste genomföras.

VM leds just nu av britten Elfyn Evans.

KLIPP: Pontus Tidemand vann italienska VM-rallyt (11 oktober 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.