Valtteri Bottas firar efter segern. Foto: TT

Chockad Valtteri Bottas vann i F1-premiären

Uppdaterad
Publicerad

Mercedes fick en drömstart på årets formel 1-säsong. Men det var inte världsmästaren Lewis Hamilton som vann i Australiens GP – utan hans finländske kollega Valtteri Bottas.

– Jag vet inte vad som hände. Jag är så lycklig, säger en närmast chockad Bottas.

Den regerande världsmästaren Lewis Hamilton startade i pole position i Melbourne under söndagen. Men snabbt fick han se sig passerad av sin stallkamrat Valtteri Bottas, som sedan aldrig var nära att bli hotad.

Den finländske 29-åringen var i mål över 20 sekunder före Hamilton som med sin andraplats säkrade en drömpremiär för Mercedes.

Efter loppet var Valtteri Bottas närmast chockad över segern, efter noll segrar i fjol.

– Jag vet inte vad som hände. Det här var definitivt mitt bästa race någonsin. Jag är så lycklig och kan inte vänta på nästa tävling, säger Bottas i tv-intervjun strax efter loppet.

Hamilton: ”Han förtjänar det”

Totalt har Valtteri Bottas fyra segrar i sin F1-karriär.

Lewis Hamilton tog elva segrar bara 2018 och blev världsmästare för femte gången. Han gladdes med sin stallkamrat efter racet.

– Det är en bra helg för teamet och jag är glad för alla. Valtteri gör ett otroligt bra race så han förtjänar det verkligen. Det här är en riktigt bra start på det året, mer än vad vi kunde hoppats på, säger britten.

Red Bulls Max Verstappen slutade trea medan Ferraris Sebastian Vettel och Charles Leclerc kom in på fjärde och femte plats.

Kimi Räikkönens comeback hos Alfa Romeo slutade med en sjundeplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.